April - ljuset, doften, sol och vårregn är här!

April - ljuset, doften, sol och vårregn är här!

Denna härliga tid när våren kommer och sommaren ligger framför oss. Nu är det dags för fika på balkongen, trädgårdsarbete och sköna promenader.

 

Plantera i krukor ute

Vid entré, balkonger och innergårdar kan du nu göra fina vårplanteringar med pensé, påskliljor, vide, spetsmössa, bellis och många andra lite tåligare växter.  

Fint inomhus

Även inomhus börjar växterna sätta fart och sträcka sig mot ljuset, om rötterna börjar sticka fram ur krukan är det hög tid att plantera om i större kruka med ny fräsch jord. Att gödselvattna regelbundet under sommarhalvåret gör dina växter ännu finare och friskare. Gör vårfint på bordet med småblommig påsklilja, tulpanlökar och pärlhyacint, lite vackra småstenar mellan växterna är också dekorativt.

Odla själv

Nu finns det massor av frö och sticklingar att så och sätta, vissa kan sås direkt i landet ute eller i en stor kruka, andra kan behöva förgros i mindre krukor inne.

Många grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem plusgrader. Till dessa hör bland annat rädisa, kålrot, palsternacka och ärtor.
Optimal groningstemperatur ligger kring 15-20 grader, så att vänta några veckor är inte fel. Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.

I trädgården

Nu börjar det växa och gro i våra trädgårdar, scilla och tulpaner tittar upp i rabatter och gräsmattor.  Även ogräset har satt igång att grönska, rensa tidigt för att minska på arbetet senare. Buskar och träd börjar försiktigt blomma och grönska i landets södra delar, njut av de första skira bladen.  Så fort tjälen gått ur marken och jorden är lätt att gräva i kan du sätta igång med dina planteringsprojekt i trädgården. Bäst att börja med är buskar, häckar, träd och barrväxter t.ex. tujahäcken.