Dvärgrododendron

Dvärgrododendron

249,00  
En väldigt fin och låg rhododendron med stora gula blommor i små grupper. Klipp bort vissna blommor för att främja ny blomning. Trivs i väldränerad, mullrik jord med lågt pH.
Rhododendron ludowidii 'Wren' 4L
Försäljningsperiod från: Mars
Försäljningsperiod till: Juni
EAN 4017891863214
Höjd 30
Storlek innerkruka 20 cm
Mycket låg buske som blommar enormt. Plantera gärna i en södersluttning i en blandning av torv och barkmull.

Observera att sortiment och pris kan variera över säsong och mellan olika butiker.

Skötselråd

Trivs bäst i halvskugga, men tål att stå i både skugga och sol. Det är viktigt att hålla jorden fuktig om den står i full sol. Får en något mindre blomning och tillväxt om den står i full skugga.

Rhododendron kräver fuktig jord och därmed jämn vattning. Bör inte torka ut. Tillsätt gärna ett lager med rhododendronjord på våren och gödsla med rhododendrongödsel på försommaren.

Rhododendron är vintergröna buskar och trivs i fuktig, torvblandad jord, gärna på en vindskyddad plats. De kan växa i såväl sol som skugga men kravet på fuktig jord gör att en placering i halvskugga till skugga är lättare att lyckas med. Azalea är också en typ av rhododendron. Det finns både lövfällande och städsegröna sorter. De har samma jordkrav som rhododendron, men kan med fördel placeras på en solig plats. Med rätt jord är rhododendron och azalea mycket lättskötta växter. Rhododendron vill ha jord med lågt pH-värde, d.v.s. en sur jord. Blanda jorden med 2/3 naturell, okalkad torvmull eller barkmull eller byt ut jorden mot färdig rhododendronjord. Ta plantan ur krukan och sätt den i gropen. Tryck försiktigt med händerna. Rhododendron bör inte planteras för djupt. Rotklumpen ska bara knappt täckas av jordytan. Lägg ett lager täckbark runt plantan för att bevara markens fuktighet. Gödsla med rhododendrongödsel varje år, precis efter blomningen när de nya knopparna ska bildas. Nyp bort vissna blommor för att främja blomningen inför nästa år. I torra perioder och på hösten är det viktigt att vattna. För att undvika torkskador under vinter och tidig vår kan man vattna rikligt före höstfrosten. Täck jorden runt plantan med täckbark och ett lager löv för att skydda rötterna och bevara fuktigheten. Rhododendron och azalea behöver sällan beskäras. Bara om busken har blivit gles och behöver en föryngringsbeskärning. Beskär då helst några grenar (1/3) ner till ca 30 cm varje år i loppet av en treårsperiod. Man kan också beskära drastiskt och klippa hela busken på en gång. Lämna då en oklippt gren som tillför näring till plantan via fotosyntes. Denna klipper du bort när det har växt ut nya grenar.