Kålrot – odla din egen

Kålroten har en lång historia som kulturväxt, och är en rotfrukt som är mycket populär, särskilt här i Norden. En tvåårig ört som ingår som ingrediens i ett flertal maträtter, mer eller mindre kända, och som sedan länge fungerat som basföda för både människa och djur.

Kålrot – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Brassica napus
Familj: Korsblommiga växter (Brassicaceae)

Tips och råd för dig som odlar hemma

Kålroten både växer och frodas väl i Sverige och det klimat vi har här, vilket gör den till en lättodlad och härdig planta som inte kommer att ge vika för lite frost. Allra bäst förutsättningar får du om planterar din kålrot i en lerjord med mycket kalium, fosfor och vatten, som du sedan gödslar lagom med kompost eller naturgödsel. Håll gärna koll på bor- och magnesiumhalten i jorden, då kålrötterna gärna drabbas av svampsjukdomar om det är för stor mineralbrist. Med en regelbunden tillförsel av algomin kan du avhjälpa det problemet.

Så här gör du

  • Kålrot kan du med fördel så direkt på friland så snart jorden värmts upp lite, vilket normalt är runt juni månad. Det går däremot även bra att förodla inomhus, och då bör man göra detta några veckor innan planerad utplantering.
  • Om du har förodlad kålrötterna så planteras de ut tillsammans med jordklumpen från krukan för att främja en bra rotbildning.
  • Se till att du har en väldränerad, lätt jord med ett pH-värde om 7,0 eller högre. Om du behöver höja pH-värdet lite så kan du använda dig av vedaska som du blandar ut jorden med, men se till att den inte innehåller kemikalier eller tungmetaller. Med vedaska ser du även till att kålrötterna får rikligt med både kalium, fosfor och mikronäringsämnen.
  • Sätt fröna på cirka 1 cm djup, med ett avstånd om 15 – 20 cm mellan plantorna – samt 40 – 50 cm mellan raderna.
  • Om du har en lerig och fuktighetsbevarande jord till dina kålrötter så kan de ofta klara sig utan bevattning om du bor i de södra delarna av Sverige, även om tillgången till vatten alltid är en fördel. Mer norröver är tillväxten däremot ofta så kraftig under själva vegetationsperioden att de behöver gott om vatten för att hinna med att utvecklas.

När kan jag skörda min kålrot?

Kålrötter kan du i princip skörda under hela sommaren, från dess att de är några centimeter i diameter och uppåt. Den huvudsakliga skördetiden är annars under hösten, med start från augusti och framåt. Skär av blasten när du har tagit upp dina kålrötter, och putsa gärna med en kniv. Under hösten så växer kålrötterna särskilt bra, så för dig som vill spara skörden inför vintern kan du gott avvakta med att skörda kålråtterna till sist. Kålrötter som får växa alltför lång tid har däremot en risk att spricka, så det gäller att hitta en tidpunkt som varken är för tidig eller för sen. Håll därefter dina kålrötter lagrade i en temperatur som ligger strax ovanför nollan, och i en relativt luftfuktig miljö. På så sätt kan du förvara dina kålrötter under en längre period, och behöver inte känna någon stress i att använda dem direkt efter skörden. Om du har djur hemma så kan du gott nyttja blasten till foder, då det utgör en perfekt näringskälla för många djur.

Skötselråd

Det finns egentligen två huvudsakliga råd som är bra att känna till för att sköta dina kålrötter så gott som möjligt. Du har mycket att vinna på att bara se till att hålla jorden fuktig och mineralrik, då detta i huvudsak är de två bästa skötselråden för att hindra från angrepp och svamp. När dina plantor har börjat växa till sig så kan det nämligen komma jordloppor som gärna frossar i dina kålrötter. Dessa håller du enklast borta genom att vattna, sprida ut vedaska eller stenmjöl, samt med tillförsel av algomin. Du kan även se till att hacka lite i jorden mellan plantorna. Kålflugor å sin sida kan du förebygga genom en djup plantering, och med en konstant fuktig jord. För att hålla dina kålrötter fria från svampangrepp så bör du se till att du har en god mineralhalt i jorden. Även här har du stor hjälp av regelbunden tillförsel av näring. För övrigt är det också en fördel om du försöker hålla rent från ogräs runtomkring kålrötterna.

Intressant kortfakta om kålrot

  • Räknas som en ganska ny köksväxt, då den omnäms i skrift först 1620.
  • Lättodlad och härdig i hela Sverige.
  • Populär, särskilt i Norden.
  • Kallas ibland för Nordens apelsin – för sitt rika innehåll av C-vitamin
  • Kålroten är en tvåårig växt. Har en god lagringsbarhet. Trivs i de flesta jordar med högt pH-värde.

Kålrot – en lättodlad rotfrukt till köket

Kålroten bjuder på en fräsch och mild kålsmak som vid tillagning blir lätt sötaktig, och därför uppskattas av många – stora som små. Dess användningsområden är dessutom lika många som breda, och kålroten lämpar sig väl både i soppor, grytor och gratänger - likväl som i råkosten, eller som rotmos. De kan även kokas och ätas på samma sätt som potatis, eller friteras för att användas mer som snacks i köket. Det allra mest fördelaktiga är även att man kan förvara skörden ganska länge, då den klarar sig en längre period om den förvaras svalt, i en frostfri jordkällare eller liknande. Se bara till att ha en temperatur strax ovanför 0 °C, och en hög luftfuktighet – så klarar sig skörden länge.

Runt om i världen har kålroten fått många smeknamn med åren. Britterna kallar den för swede från swedish turnip, medan fransmän och amerikanare känner till den under namnet rutabaga som är en förvrängning av det ord vi själva använder i Skåne; rabbegröd. Idag odlas kålroten flitigt i både små och stora planteringar, då den inte bara är lättodlad – utan dessutom härdig i hela landet. En populär köksväxt i många hem.

Vill du veta mer?

Grönsaksodling - så lyckas du >>
Odla kålväxter >>

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

119:-
4 för 399:-
Läs mer

Kålrot 'Wilhelmsburger'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Kålrot 'Champion'

990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen