Lingon – odla dina egna

Även om de allra flesta vet precis vad lingon är, hur det smakar, hur det ser ut och vart man kan hitta det så förtjänar ändå detta röda skogsguld en värdig presentation. Lingon är nämligen att betrakta som Sveriges absolut viktigaste vilda bär, såväl ekonomiskt som kommersiellt – och det har länge använts till att smaksätta saft, geléer, sylt, vin med mera.

Lingon – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Vaccinium vitis-idaea
Familj: Ljungväxter (Ericaceae)

Odla egna lingon - ja, det går!

Att odla eget lingonris är kanske inte det allra vanligaste, men däremot är det nog många som har lingon på delar av tomten redan om man bor i anknytning till skogen som man vill kunna föröka. Det går däremot alldeles utmärkt att odla upp lingon i trädgården genom att använda sig av plantor, sticklingar eller fröplantor – och om du kan tillgodose lingonets krav på växtförhållanden så har du alla förutsättningar att odla upp eget lingonris direkt i trädgården om du vill.

Köp lingonplantor och förbered sedan en bra plats i trädgården. Lingon har sedan ganska lätt att föröka sig själv, så det räcker att investera i ett par enstaka plantor som du med åren sedan kan ta sticklingar på och föröka.

Sätt igång med din odling

  • Köp en eller flera plantor lingon.
  • För att du ska kunna lyckas med att odla lingon så behöver du en sandblandad och kalkfattig jord med lågt pH-värde. Du kan med fördel använda dig av rhododendronjord som har rätt förutsättningar för lingonbusken. Genom att blanda ned lite torv i jorden innan planteringen så ökar du också sannolikheten att få en bra tillväxt, då lingon gynnas av ett högt humusinnehåll i jorden.
  • Välj en fuktig och skuggig plats i din trädgård för planteringen av din lingonbuske, och förbered sedan en plats genom att gräva upp ett litet hål. Om du har fler plantor så bör du lämna ett avstånd om cirka 25-30 cm mellan plantorna, samt 1 meter mellan raderna.
  • Vattna ordentligt direkt vid planteringen, och var därefter noggrann med att aldrig låta jorden runt dina nysatta plantor få torka ut helt.
  • Skydda dina plantor från rådjur och andra hungriga djur genom att täcka dem med en fiberduk eller liknande.

Hur tar jag sticklingar på mina lingonbuskar?

När dina buskar har fått växa till sig så kan du enkelt föröka dem med hjälp av sticklingar. Dessa ska då tas från plantorna under slutet av april, början på maj. Skär ner till cirka 5-10 cm långa sticklingar från de yngsta skotten på dina plantor, och sätt ner dem i en jordblandning av genomfuktig torv som du blandar med lite perlite, lecakulor eller sand. Detta ska göras så snabbt som möjligt för att undvika att sticklingarna torkar ut.

Placera sedan dina sticklingar i sluten luft, exempelvis under en vit plast. Med genomskinlig plast är det lätt att det blir för hög temperatur för sticklingarna som föredrar en lägre lufttemperatur. Om plasten är fuktig på insidan så räcker detta ofta för att upprätthålla en bra fuktighet åt dina sticklingar. Se däremot till att bladen inte blir alltför blöta, då detta kan orsaka mögel. Låt därefter sticklingarna få gro rötter, vilket normalt tar runt 2 månader. Plantera sedan ut dessa bland ditt övriga lingonris.

Skötselråd

Det viktigaste att hålla koll på för att möjliggöra för dina lingonbuskar att växa till sig ordentligt och ge bra med skörd är att hålla jorden fuktig, rensa bort ogräs runt plantorna samt att skydda buskarna från hungriga djur och skadeinsekter. Det är lätt att lingonbuskarna utkonkurreras av ogräs om man inte ser till att hålla rent runt plantorna, varför detta blir en nödvändighet för att du ska få till en bra tillväxt för dina lingonplantor.

Att marktäcka med hjälp av antingen torv eller mulch är det allra bästa sättet att hålla ogräset borta, samt att det även gynnar en större skörd och bra avkastning. Med mulch (flis, halm och sågspån) håller du även fukten kvar i marken, sänker pH-värdet samt ökar mullhalten samt vilket även detta är gynnsamt för tillväxten. Detta kan dock även binda kväve, så det kan därför bli nödvändigt med kvävegödsling på sikt.

Lingon

Populärt inom mat och dryck hos både stora och små

Den ständigt gröna lingonbusken bjuder på en delikatess som vi under en lång tid har haft stor nytta av i köket, till såväl mat som dryck. Tack vare sitt innehåll av bensoesyra, som är att jämföra med ett naturligt konserveringsmedel, så håller sig lingon länge utan att man behöver tillföra några tillsatser och man kan därför spara lingonskördar hemma och använda under en lång period.

I köket används lingon som smaksättare till allt från köttbullar och gräddsås, till pannkakor, kåldolmar och blodpudding och i sin rena form har det på senaste tiden kallats för ett svenskt superbär. Under åren har man dessutom sett att detta antioxidant- och vitaminrika bär har visat goda skyddande effekter mot exempelvis tarmblödningar, blodkärl och höga blodsockervärden.

Lingon växer allmänt i hela landet, med undantag för sydligaste Skåne och Öland, och är en viktig exportvara för Sverige. Det finns en del lingonodling idag, kanske främst i syfte att förädla växten, men i de allra flesta fall så tar vi oss bara ut på en promenad i skogen för att plocka dessa bär under höstmånaderna. Att odla upp lingon hemma i trädgården, ger dig en närhet till detta superbär som är svårslaget. Tänk dig att bara kunna vandra ut några meter i trädgården och plocka färska lingon till frukostfilen på höstmornarna, hur praktiskt låter inte det?

Lingonfakta i korthet

  • Lingonbusken når en höjd om cirka 10 – 40 cm.
  • Frukten mognar på hösten.
  • Vanligast att hitta i gles barrskog i närhet till tall, här i Sverige.
  • Köldtålig växt som klarar ända ned till -40 °C.
  • Lingon är särskilt populärt i norra Europa.
  • Används oftast till geléer, sylter, vin, saft och annan dryck.
  • Blommar i maj – juni.

Mer om bär hittar du här

Tips för att skrämma bort rådjur från trädgården >>
Kolla in sex vitaminrika frukter och bär du kan odla själv >>
Tips för att odla bär i trädgård och på balkong >>

Du är här:


Rhododendronjord

40 L

109:-
2 för 199:-
Läs mer

Fuktslang Gardena

Längd 15 m, Svart

499:-
Läs mer

Redskapsset

Längd 38 cm

5990
Läs mer

Trädgårdshandske syntetläder

L, Grön

129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen