Maj - underbara, grönskande månad

Maj - underbara, grönskande månad

Maj är en härlig tid att umgås och odla med familj och vänner på altan, balkong och i trädgården. Alla kan odla och när vi gör det tillsammans får vi inte bara härliga grönsaker, vi odlar även gemenskap och skapar nya kontakter.

Odla både inne och ute

Nu kommer värmen och ljuset på allvar och det finns många växter att välja på som passar att så och plantera. När jorden börjar bli varmare kan du så direkt på plats men det går fortfarande att så inomhus. Vill du ha färskpotatis till midsommar är det dags att sätta dessa nu, antingen i hinkar, pallkrage eller på friland. Tomat, gurka, chili, paprika och en hel del andra grönsaker kan du även köpa som planta och plantera i större krukor för odling på balkong eller inomhus (skydda dem med fiberduk eller en pappåse om de står ute under kalla nätter).

Majfint inomhus

Växter gör livet bättre, gör vårfint inne med gröna växter, orkidéer och tåliga kalanchoe. Har du ett soligt fönster är hibiskus ett bra val, dess stora färgglada blommor skapar en exotisk känsla. Pigga upp badrummet med snittblommor på handfatskanten, har du inte så mycket plats kan du hänga en ampel i taket med murgröna eller ampellilja.

Plantera blommor på altan, balkong och entré

Skapa din egen oas med ljuvliga sommarblommor i krukor såsom pelargon, lobelia, tagetes och petunia. Fleråriga växter som och t.ex. lavendel, funkia och olika typer av nävor är också fantastiska i stora krukor. Trädgårdshortensian med sina stora blommor fyller ut bra och ger en härligt grönskande känsla. Även äppelträd och bärbuskar går bra att plantera i stora krukor, välj en solig plats så frukten blir söt och god.

Gräsmattan

Gräsmattan börjar bli grön och det är hög tid att gödsla, plocka bort maskrosorna med ett maskrosjärn för att få bort pålroten som växter långt ner i marken så förhindrar du att den sprider sig.