Så inför våren

Så inför våren

Tidiga vårblommor som vintergäck och snödroppar börjar försiktigt titta upp ur marken under mars månad. Men på många ställen i landet kan vi fortfarande njuta av snöfyllda skidspår och backar. Fåglarna sjunger, doften av vår fyller våra sinnen under soliga dagar och vi kan börja plantera de första penséerna på uteplatsen.

Inomhusblommor

Krukväxter och att inreda med blommor både i fönstret och inne i rummet är supertrendigt och skapar en bra atmosfär, liv och ren luft i ditt hem. Utnyttja taket genom att hänga upp några amplar i grupp. Variera gröna växter i olika bladfärg och form med blommande växter. Större gröna växter är utmärkta rumsavdelare och insynsskydd. Läs mer om att inreda med växter här.

Så och plantera

Nu är tiden för vårsådd i full gång. Så blomster- och grönsaksfröer, plantera sticklingar och fyll fönsterkarmar och blombänkar med dina favoriter, duscha, vattna och pyssla om de små plantorna och njut av deras livskraft. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med vårsådden.
Det är också en bra tid för att plantera om eller dela hemmets gröna växter som börjat växa ur sina krukor. Stora växter som är svåra att plantera om får en nystart genom att du fyller på lite ny jord i krukan. Passa på att duscha av dina växter så blir bladen fräschare och friskare.

Snittblommor

Tulpaner är vår mest omtyckta snittblomma under årets första månader. Nu finns det många sorter och färger som lyser upp i vardagen. Blanda med blåbärsris, eukalyptus och waxblommor så får du härliga buketter du kan ge bort eller njuta av själv.
Rosor är en klassisk snittblomma som passar som inredningsdetalj och att ge bort under hela året. Vi har alltid ett brett utbud i både storlek och färg med härlig kvalitet!

Blommande trender

Brudorkidén är en av våra populäraste blommor, det är lätt att förstå. Brudorkidén blommar länge, är lätt att placera, enkla att sköta och trivs bra i våra hem. Det finns även andra sorters orkidéer med fina egenskaper som t.ex. juvelorkidén med nästan bronsfärgade blad. Orkidéer trivs med ljus mot rötterna så placera dem gärna i glaskrukor och vaser. De är även trevliga att plantera ihop i flertal. Kanske har du en vacker skål eller djupt fat du vill använda mer. Sätt ner tre orkidéer och täck med vackra stenar eller dekorationsbark så har du gjort ett läckert arrangemang till matsalsbordet eller en skänk. Vill du ha ett lägre arrangemang till bordet kan du använda miniorkidén på samma sätt.
Hortensians blommor är stora och maffiga och ger mycket liv och färg till din inredning. De vanligaste färgerna är rosa, blå och vit. Hortensian kan även stå lite svalare och till sommaren är den fantastisk att plantera i stora krukor på balkong och altan.

Stundande pensétider

Smyg igång med penséer i krukorna ute nu när våren börjar anlända. De tål några minusgrader på natten om de får lite sol och vårvärme på dagarna. Påskliljor och murgröna är fina att planera ihop med penséer. Läs mer om vårblommor i kruka här.

Övervintrade växter

Har du övervintrat växter som pelargon och begonialökar är det tid att försiktigt väcka dem nu. Klipp bort torra stjälkar och grenar, plantera om i passande jord, vattna och ställ dem ljust i rumstemperatur.

 

Mer inspiration och tips om vårplaneringar, sådd och inomhusväxter kan du få i våra butiker.