Påsklilja – plantering och skötsel

Namnet i sig självt säger egentligen ganska mycket om denna ståtliga vårblomma, som när den odlas här i Norden blommar just mellan april och maj, det vill säga runt påsken.

Påsklilja – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Narcissus pseudonarcissus
Familj: Amaryllisväxter (Amaryllidaceae)

Under påsken ser vi påskliljan nästan överallt, såväl i trädgårdarna där det kanske är fjolårets lökar som återblommar, som i olika dekorativa blomsterarrangemang på våra köksbord, uteplatser och entréer.

Odla påskliljor

För dig som har påskliljor i trädgården kan det kännas glädjande att du kommer att få ha de ifred från de annars så hungriga rådjuren, som bokstavligen avskyr dess doft och därför ratar påskliljorna. Fyll på varje år genom att plantera ut dina påskliljor efter blomning, så har du snart ett vackert land fyllt med dessa gula skönheter.

Kan förökas med frö och lök

Påskliljan kan du föröka med såväl frö som med lökar och om du har en plats över i trädgården eller i gräsmattan där du kan erbjuda lite skugga och fukt, har du goda förutsättningar för att lyckas med din odling av påsklilja. Att föröka påskliljor med hjälp av lök istället för frö är däremot att föredra för dig som odlar privat, eftersom det kan ta upp till fem år innan du får en fullväxt och blommande planta om du börjar från frösådd.

Plantera lökarna ute på hösten

  • När den tidiga hösten kommit är det dags att plantera ner dina lökar för att de ska hinna sätta sig ordentligt inför vintern.
  • Sätt ner lökarna på cirka 15 cm djup, med ett avstånd på 10 cm mellan varandra. Väldigt små lökar kan du sätta något grundare. Blanda ner lite benmjöl i planteringsgropen för att förse dina lökar med bra gödsel.
  • För att ge bästa förutsättningar för din påsklilja att växa till sig  är det att rekommendera att du använder dig av en jord som är måttligt näringsrik, mullrik och väl dränerad.
  • Placera påskliljan i sol till halvskugga och om du har någon plats under ett träd eller en buske så är det ett perfekt ställe för påskliljan att växa på eftersom den där får lite naturlig skuggning.
  • Vattna dina påskliljor via jorden och inte direkt på lökarna. Om det skulle bli ordentlig torka kan du fortsätta att vattna dina påskliljor lite lätt under sommaren, men annars klarar de sig gott ändå.
  • På vårkanten kan du återigen gödsla lite med benmjöl, och eventuellt också med lite välbrunnen stallgödsel.

Skötsel för påskliljor inomhus i kruka

För dig som har påskliljor inomhus i kruka handlar det mest om att hitta rätt placering för krukorna och att se till att hålla jorden lätt fuktig. Vattna däremot aldrig direkt på lökarna, utan försök vattna så långt ut i ytterkant som möjligt – direkt på jorden. De vill de gärna stå ljust, men inte direkt i ett fönster eftersom det kan bli för varmt, vilket gör att de blommar över för snabbt. Håll efter påskliljan genom att klippa bort blommorna direkt efter att de har vissnat.

Skötselråd för utomhusplantering

För din utomhusplantering kan du med fördel gödsla med benmjöl och lite välbrunnen hästgödsel under våren, men mer näring än så krävs inte. Cirka fyra till fem år efter utplanteringen kan blomningen börja att upphöra, när du märker att det börjar blomma sämre så gräver du helt enkelt upp lökarna igen och delar på dessa genom att bryta av några av sidolökarna som bildas från moderlöken. Sätt därefter ned sidolökarna på nytt igen – något som behöver göras direkt för att de inte ska hinna torka ut.

En flerårig vårblomma

Det allra bästa med påskliljan är att den är flerårig, och kan pryda din rabatt i många år framöver. När blomningen är över planterar du helt enkelt bara ner din påsklilja i rabatten, så kommer den att komma upp nästa år igen, lagom till påsk – och pynta din trädgård med sin härligt gula färg. 

Historia och tusentals varianter

Redan under 1500-talet odlade man påsklilja här i Norden och därifrån har sortimentet på olika varianter bara ökat. Idag finns det ett stort urval på påskliljor, både när det gäller färg och form. Man räknar med att det finns närmare 6000 olika sorter av påsklilja idag, och hela 13000 hybrider. Man kan tro att denna gula skönhet fått sitt latinska namn från den självkäre guden i grekiska mytologin, men så är inte fallet. Det är istället från grekiskans narke som betyder bedövning eller förlamning, något som kommer sig av att man förr använde sig av avkok från påskliljan för att skapa rogivande och förlamande effekter i medicinska syften.

Snabbfakta påsklilja

  • Hela påskliljan är giftig.
  • Blir cirka 20-50 cm hög.
  • Har en blekgul toppställd blomma, med en citrongul trumpetlik bikrona.
  • Härdig ända upp till växtzon 5.
  • Flerårig växt som kan planteras ned i trädgården när blomningen är klar.
  • Det finns hundratals förädlade sorter av påsklilja.
  • Enkel att föröka med hjälp av lökar.

Mer påsklilja

Du är här:


Lavendel 'Felice'
Medlem 25%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Läs mer

Lavandin 'Grosso'

6-pack, Blå

179:-
Läs mer
Skärmlavendel på stam
Medlem 25%

Skärmlavendel på stam

Ø14 cm, Blå

199:-
Läs mer
Zonalpelargon ’Lavina’ Årets pelargon 2024
Nyhet

Zonalpelargon ’Lavina’ Årets pelargon 2024

Ø13 cm, Lila

7990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen