September, härliga höstmånad

September, härliga höstmånad

Klar och frisk luft ger sköna dagar i natur och trädgård med svampplockning, plantering och promenader. Nu är det tid för nystart både på jobb och i skola och visst finns det energi nog att förnya och förändra även hemma. Många av oss följer med trenden och inreder med mer blommor och växter nu när vi förbereder oss för att vara inomhus igen.

Skapa en grön och skön vardag

Efter sommar och semester får många av oss lust att förnya och förbättra vår hemmiljö. Med fler växter blir våra hem trivsammare. Vår inomhusluft blir både renare, friskare och fuktigare av växter vilket får oss att må bättre. Stora gröna växter som guldpalm, dracena och ficus kan med fördel placeras en bit in i rummet. Svärmorstunga och alovera är växter som renar luften även under natten och är därför extra bra att ha i sovrum. Orkidéer fortsätter vara en stor favorit som med sina vackra blommor pryder sin plats både på fönsterbleck, bord och skänk.

Här kan du läsa mer om växter för ett bättre inomhusklimat >>

Höstfint på balkong, altan och vid entré

Nu finns det massor av fina höstblommor för dina krukor på balkong och altan i Plantagens butiker. Vid entrén vill många av oss göra extra fint. Krysantemum, ljung och prydnadskål är några klassiker som står långt in på hösten. Hebe, skimmia, gaulteria, prydnadsgräs och silvernjurvinda är inte lika vanliga men väl värda att prova på i dina höstkrukor. Blanda gärna upp arrangemanget med någon barrväxt för att få höjd och volym. 

Nästa vår börjar nu

September är en perfekt månad att förbereda trädgården för en tidig start nästa vår. Gör höststädningen i din trädgård och på din uteplats till ett riktigt nöje. Höstplantering av buskar, träd och perenner kan vara både lättare och roligare eftersom du ser hur trädgården utvecklat sig under sommaren och dessutom är luften och nätterna fuktigare vilket gynna växterna. Vårblommande lök som tulpan, krokus, alliumbollar och scilla planterar du ner nu för att kunna njuta av dess blomsterprakt nästa vår. Vi har färdigkomponerade perfekta kombinationer som du lätt kan plantera ut där det passar. Tips på bra ställen är i roslandet och under träd och buskar som grönskar sent.

Egen vitlök

För att kunna skörda egen vitlök nästa säsong ska denna planteras nu på hösten. Har du ett grönsaksland finns det säkert plats för den efter sommarens skörd. Vitlöken kan även planteras ner lite varstans i trädgården. 

Vill du veta mer?

Här finns massor av tips och inspiration kring hur du får ordning i trädgården inför hösten >>