10 tips på växter som present

10 tips på växter som present

Det är alltid roligt att ge bort en present, vare sig det är som julklapp, till födelsedag, fars dag, mors dag, eller när du helt enkelt bara vill skämma bort någon. Vi har alltid växter som lämpar sig väl att ge bort som present - här är tio av våra bästa presenttips.

1. Bonsaiträd

Bonsaiträd som present

Bonsaiträd såsom bonsaifikus (som finns i tre olika storlekar) är perfekta att ge bort till den som vill ha en lättskött men häftig växt. Med en låg höjd och ändå tjock stam ser den verkligen ut som ett litet träd.

Se utbud: Bonsaiträd
Kombinera med: En snygg kruka och dekorationssten.

2. En ovanlig orkidé

Orkidé som present

Orkidéer tillhör svenskarnas favoritblommor, vilket är lätt att förstå. Men visste du att det finns många ovanliga orkidésorter som verkligen sticker ut och lämpar sig perfekt som present till den som vågar vara lite annorlunda. Några exempel är den klarblåa ”Royal Blue”-orkidén, den annorlunda hybriden ”Wild White”, eller den spektakulära dendrobiumorkidén ”Firebird”.

Se utbud: Orkidéer
Kombinera med: En orkidékruka i till exempel glas, samt orkidéjord.


3. Venus flugfälla

Köttätande växt som present

En egen köttätande växt på fönsterbrädan är det perfekta presenttipset till personen som kanske inte är växtintresserad idag. Venus flugfångare med sina huggtandade ”käftar” är verkligen en grönväxt utöver det vanliga, och den fångar faktiskt flugor på riktigt! Alla som någon gång spelat TV-spelet Super Mario Bros känner definitivt igen Venus flugfällan som de farliga blommorna i de gröna rören.

Läs mer: Köttätande växter
Kombinera med: Andra växter som känns ”skräckinjagande”; kanske en riktigt taggig kaktus?

4. Kaktusen ”Euphorbia”

Kaktus som present

Euphorbia är egentligen ingen kaktus rent vetenskapligt, men med sitt klargröna taggiga utseende är den för de flesta av oss just det vi tänker på när vi tänker kaktus. Kaktusar blir allt mer populära och lämpar sig utmärkt som present till den som vill ha trendiga och gröna inslag i sin heminredning.
Andra kul kaktusar att ge som gåva är korallkaktusen och bollkaktus.

Se utbud: Kaktus
Kombinera med: En snygg inomhuskruka

5. Elefantöra

Elefantöra som present

Trendväxten nummer ett de senaste åren. En klassiker som fått ett uppsving igen men trots det kan vara svår att få tag på. På Plantagen kan du hitta elefantöra (men ibland säljer vi slut – den är så populär), och den är garanterat uppskattad att ge bort till någon som tycker om växter.

Mer information: Växtguide: Elefantöra
Kombinera med: Fler gröna växtkompisar


6. Aloe vera

Aloe vera som present

Aloe vera-växten är extremt lättskött och har iögonfallande tjocka blad. Aloe vera är en av de läkeväxter som använts längst under mänsklighetens historia, samtidigt som det är en fin krukväxt. Den hade i gamla Egypten smeknamnet ”Odödlighetens växt” – en toppenpresent till någon du vill önska ett långt och friskt liv!

Läs mer: Fakta om aloe vera
Kombinera med: Vår bästa jord - premium blomjord.


7. Färdigt odlingskit för tomat, chili eller andra grönsaker

Odlingskit som present

Allt du behöver för att komma igång med odlingen inomhus redan under vintern. Med ett odlingskit får du frön, jord och sålåda med lock där du planterar redan under vintermånaderna – ditt eget lilla växthus på köksbänken. Framåt vårkanten kan du sedan plantera ut i en kruka eller pallkrage. En ypperlig present för den som vill kunna odla hemma på liten yta, och få njuta av känslan att så småningom äta upp sin egen skörd.

Se utbud: Allt för att odla själv
Kombinera med: Växtbelysning för att kunna odla under årets mörkare månader.

8. En pytteliten palm

Minipalm som present

Palmer behöver inte vara jättestora – den knappt decimetern höga bergpalmen är en fin växt att ha som liten detalj i inredningen, eller gör sig bra på en ledig plats i en bokhylla. Optimal present för den trångbodde!

Se utbud: Alla våra minsta grönväxter
Kombinera med: En minikruka ur vårt stora utbud: Innekrukor under 10 cm

9. Blomsterananas ”Primera”

Blomsterananas som present

En blommande krukväxt som verkligen är något utöver det vanliga. Läckert melerade blad och en ståtlig rosa blomning. Den är också lättskött! Ett presenttips för någon som tycker om att sticka ut ur mängden.

Se utubud: Alla blommande inomhusväxter
Kombinera med: Kruka - hundratals krukor i olika färger och material.

10. Ett eget olivträd

Olivträd

Låt drömmen om Medelhavet leva hela året med ett eget olivträd. Kräver en del skötsel och mycket solljus och värme, och kan då med tiden ge ätbara oliver även i nordiskt klimat. Observera att olivträd och andra medlehavsväxter inte alltid är tillgängliga i butik - kontakta gärna din butik för att se vad som finns inne just nu.

Läs mer: Medlehavsväxter - skötselråd och tips
Kombinera med: Medelhavsjord

Här nedanför ser du produkterna som vi tipsar om i denna presentguide (men observera att sortiment kan variera beroende på butik och säsong) - ta chansen att ge grönska till någon du tycker om!