21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

4 grödor att bli självförsörjande på

4 grödor att bli självförsörjande på

Visst är det fint att kunna odla en del själv! Här presenterar vi fyra grödor du lätt kan bli självförsörjande på – och de är inte bara enkla att odla, de ger även stora skörd.

Det är fullt möjligt att göra en mindre familj självförsörjande på grönsaker på en vanlig villatomt vid god planering, men för de allra flesta räcker det kanske att vara självförsörjande på några få grönsaker. För att få något på bordet långsiktigt är det praktiskt att satsa på sådant som kan skördas under lång tid och har bra lagringsegenskaper.

Här listar vi fyra grödor som är lätta att komma igång med och som ger stora skördar, men naturligtvis kan du odla mycket mer, som bär, frukt, örter och lagringsbara grönsaker.

 

1. Potatis

Potatis får inta den självklara förstaplatsen på denna lista. Redan Inkafolket i Sydamerika odlade potatis, men sedan 1600-talet är den stapelvara även hos oss i norden. När potatisen infördes i våra trakter blev den snabbt populär då den inte bara mättade, utan också kunde användas till stärkelse och brännvin. Faktum är att potatis är den gröda som ger mest energi per odlad yta, dessutom är den näringsrik, går att äta i mängder av former och har bra lagringsegenskaper. Och som om det inte vore nog går det faktiskt att överleva endast på potatis. 

Så odlar du potatis

 

2. Kål

är oerhört nyttigt, dessutom finns det en uppsjö av sorter, allt från grönkål till små delikata brysselkål. Många sorter kan dessutom skördas långt in på vintern som till exempel grönkål och palmkål. Kål har odlats i norden sedan vikingatiden och var särskilt viktig för överlevnaden innan vi började odla potatis. Kål är förhållandevis lätt att odla om du ser till att gödsla och vattna regelbundet samt skydda din sådd mot insekter och hungriga djur.

Så odlar du kål

 

3. Spenat

På plats tre i självförsörjningslistan kommer spenaten. Den är mycket lättodlad och du kan så den redan under vintern för tidig vårskörd, överflödet kan frysas eller till och med torkas. Spenat kan även sås i augusti och en bit in på hösten vilket gör den till en gröda med lång säsong. Vissa sorter, som till exempel nyzeeländsk spenat är dessutom fleråriga.

Spenat innehåller bra med c-vitamin och kan ätas både rå och tillagad. Störst skörd får du i god jord som gödslas och vattnas regelbundet, men spenat är inte särskilt kinkig, den växer även i skuggiga områden. Utomhusspenat kan gärna kombineras med Malabarspenat som odlas inomhus i kruka, den blir till långa vackra rankor och är dekorativ även som krukväxt.

 

4. Tomat

Tomater är dyra i butik, men lätta att odla både ute och inne. De kanske inte är det första man tänker på när det gäller grönsaker för överlevnad, men de sätter guldkant på matlagningen oavsett om de används i sallader, maträtter eller såser. Tomater kan frysas, torkas, syras eller läggas in.

För självhushållaren är det praktiskt att välja sorter som ger stor skörd och mognar under olika perioder. Kombinera gärna med vintertomater, så kallade Piennolo, det är tomatsorter som kan lagras hängande och håller extra länge. Många dvärgbusktomater går också att odla inomhus med växtbelysning under vintern.

Så odlar du tomater

Observera dock att tomater och potatis inte bör odlas nära varandra, detta då potatis kan smitta tomaterna med bladmögel. Sporerna sprids med vinden, så se till att odla dem olika år eller på stort avstånd (minst 400m).  


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Körsbärstomater 'Koralik'
red
50%

Körsbärstomater 'Koralik'

2995 5990
Läs mer

Bok om Jord

199:-
Läs mer
Grönkål 'Westland Autumn'
red
50%

Grönkål 'Westland Autumn'

Flerfärgad

495 990
Läs mer
Plommontomat 'Oxheart'
red
50%

Plommontomat 'Oxheart'

Rosa

2450 49:-
Läs mer
Nyzeeländsk spenat
red
50%

Nyzeeländsk spenat

1995 3990
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen