5 tips för en lyckad förodling

När vi går mot ljusare tider är det äntligen tid för sådd! Många börjar förså redan i januari. Här får du trädgårdsmästaren och -inspiratören Malou Augustins fem bästa tips för en lyckad förodling – och ett bonustips du inte vill missa.

5 tips för en lyckad förodling


Text och bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

Är du som mig så ser du redan frodiga plantor och härliga skördar framför dig när du köper dina fröer. Drömmen om en grönskande odling får det att klia i fingrarna så snart ljuset återvänder. Och du behöver ingen stor yta för att skapa din egen odlingsglädje. Det kan vara en odling på fönsterbrädan, balkongen, kolonilotten eller i din egen trädgård. Och med mina tips får du rätt förutsättningar för att lyckas!

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

1. Välj jord som hjälper nya små plantor

Vi börjar med det absolut viktigaste, jorden!

Såjord är en jord som är näringsfattig, finfördelad och väldränerad. Eftersom den är luftig och har små partiklar är det perfekt för små plantors rötter. De får lättare att leta sig ner på djupet, bre ut sig i jorden, helt enkelt lätt att etablera sig. Och eftersom jorden är näringsfattig finns det ingen risk att fröernas rötter blir stressade eller brända. Vilket kan göra att den unga plantan vissnar och dör.

Såjord är ett säkert kort till de flesta sådder, men tänk på att skola om plantorna ganska snart när de kommit upp. Det här är för att det ska får den näring de behöver. När de första karaktärsbladen, bladen som kommer efter de allra första hjärtbladen, visar sig är det dags för en näringsrikare planteringsjord och större kruka.

Men alla sådder behöver faktiskt inte såjord. För växter som man kan så direkt på friland går även utmärkt att så direkt i planteringsjord. Även om den är gödslad och grövre i sin struktur. Som till exempel kålväxter, tomater och kronärtskocka.

Är man osäker kan man köra på ett mellanting som fungerar väldigt bra. Och det är att bottna krukorna med planteringsjord och fylla på med såjord på toppen. Jag brukar fylla på med planteringsjord och avsluta med ett lager på omkring 2-3 centimeter såjord.
 

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

2. Tänk på att vatten och näring hör ihop

När det gäller försådder är det viktigt att hålla sådden fuktig, men absolut inte låta den bli blöt. För då riskerar fröerna att ruttna innan de hinner gro, allra helst om sådden står lite svalt.

Så jag rekommenderar alltid bevattning underifrån. Låt därför krukorna stå på en bricka och vattna i brickan istället för ner i krukorna. Vattna på rejält och låt jorden suga åt sig, häll sen bort överflödet. Jorden i krukan kommer att suga upp vattnet så att fukten når upp till fröerna. På så vis får dessutom fröerna ligga ifred utan att fara runt av en vattenstråle som kan skada nya unga rötter.

Det finns näring i planteringsjorden men för att få stora och fina plantor behöver vi tillföra extra näring när de växter sig större.
Jag har ett litet till knep att ta till. Och det är att ha i några korn av Plantagens Grönsaksgödsel i botten på krukan vid sådden. Gödslet är organiskt och naturligt långtidsverkande då näringen frigörs när det bryts ner i jorden. Det här blir en extra reserv för växterna.

För en snabb näringskick kompletterar jag med flytande näring. Näringen är snabbverkande eftersom vattnet transporterar den direkt till växtens rötter. Plantagens flytande näring är en fermenterad växtnäring av organiskt avfall. Den både tillför och innehåller kväve- och koldioxidfixerande mikrober som stimulerar tillväxten på plantorna.
 

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

3. Stärk plantorna med växtbelysning

Visst är det lätt att tänka att ljuset från fönstret räcker fint till plantorna? Men så börjar de plötsligt se gängliga och klena ut. Det här beror på att växterna behöver rejält med ljus för att bli knubbiga och kraftiga. Annars stäcker de på sig och strävar efter det lilla ljus de kan få. På samma gång som fotosyntesen inte kommer igång ordentligt och växtens utveckling blir hämmad. Allra helst om det är växter som behöver lite tid på sig innan det är dags att plantera ut dem.

Ge därför växterna extra ljus med växtbelysning 12-16 timmar för optimal tillväxt. Här är lampan Crescendo från Plantagen perfekt! Den är smidig med sitt stativ och har dessutom en inbyggd timer på 16 timmar för optimalt med ljus! Jag gillar hur den passar fint för lite mindre utrymmen som fönsterbrädan eller bänken i tvättstugan.

4. Låt aldrig fröerna torka ut

Något som är väldigt viktigt att tänka på, allra helst för fröer man planterar grunt eller precis på jordytan,är att de absolut inte får torka ut!

Om ett planterat frö fått vakna till liv av fukten i jorden men sedan torkar ut dör nämligen fröet. Därför odlar jag alltid med minidrivhus i mina förodlingar. Då har jag en bricka att vattna i, krukor och växthusdelen som håller inne fukten men släpper igenom ljuset. Det är helt perfekt för fröerna som får en jämn fuktighet och inte riskerar att torka ut. Minidrivhuset från Plantagen använder jag ihop med dessa fröbrickor. De kan jag återanvända år efter år och även de hjälper till att hålla en jämn fuktighet.

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

5. Använd undervärme för bättre grobarhet och stimulans av rötterna

Hur gjorde jag egentligen innan jag odlade med värmematta kan jag undra ibland. Den är ett av mina absolut bästa odlingstillbehör!

Undervärme stimulerar nämligen både fröer att gro bättre och sticklingar att rota sig snabbare. Jag sparar så mycket tid på att ha värmematta. Och risken att fröer som chili eller majs ruttnar för att de står för svalt är som bortblåst.

När de sedan grott och tittat upp stänger jag av värmemattan. På så vis får de naturligt en svalare temperatur att växa i, precis som de flesta växter vill ha det.

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

Pssst, ett extra tips för dig med problem med sorgmyggor!

Sorgmyggor kan förstöra både sådder och odlingslust. Tro mig, jag har blivit så himla ledsen när plantor helt plötsligt vissnar mitt framför ögonen på mig. Det är då oftast sorgmyggornas larver som varit och ätit av plantans rötter.

Det är inte lätt att få bukt på sorgmyggan men jag har en metod som jag använt i flera år. Nemablom.

Nemablom innehåller naturliga nematoder som dödar sorgmyggan och dess larver. Behandlingen är dessutom superenkel. Du blandar bara ut det i vattenkannan och vattnar växterna som vanligt. Efter en dryg vecka har larverna och sorgmyggorna dött.

Med de här tipsen önskar jag och Plantagen dig ett lyckat odlingsår!


TEXT OCH BILDER
Malou Augustin, trädgårdsmästare, trädgårdsdesinger och trädgårdsinspiratör som föreläser och håller onlinekurser i trädgårdsdesign och odling.
@evergreengarden.se

 

Lär dig mer om försådd i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Fler tips och råd

Du är här:


Nemablom

139:-
Läs mer

Växtbelysning Crescendo

Längd 45 cm, Svart

329:-
Läs mer

Grönsaksgödsel

2 kg

199:-
2 för 349:-
Läs mer

Såjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Kruka Terrakotta

Ø11 cm, Terrakotta

1990
Läs mer

Näring

1 L

139:-
Läs mer

Värmematta

Bredd 53 cm

299:-
Läs mer

Fiberkruka 12-pack.

Bredd 5 cm, Beige

2990
Läs mer

Växtbelysning LED

Längd 45 cm, Vit

549:-
Läs mer

Växtbelysning med bricka Asti

Höjd 51 cm, Vit

379:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen