7 sätt att förbereda trädgården inför vintern

7 sätt att förbereda trädgården inför vintern

Under höstmånaderna september och oktober är det hög tid att höststäda och förbereda trädgården inför vintern. Använd rätt redskap så får du trädgården precis som du vill ha den. Men lägg inte ned allt för mycket tid på att städa undan, passa på att njuta av trädgården också.

Tänk framförallt på att använda organiskt material så som löv och ris som kan ligga kvar i rabatterna som ett skydd mot kyla och frost. Finfördelat växtmaterial bryts också ned och bidrar med näring till dina växter.

Här kommer trädgårdsexpertens bästa tips:

1. Höststäda lagom och använd bra redskap

Gör vår och höststädning i din trädgård och på din uteplats till ett nöje. Förenkla och gör trädgårdsstädningen rolig och effektiv med hjälp av rätt redskap. Se till att exempelvis ha en skottkärra eller rymlig korg för att samla ihop trädgårdsavfall eller att skörda frukt och grönsaker i. Vi har självklart också räfsor och krattor för både löv och mossrensning.

Bra basredskap:
Trädgårdsspade är både en spade med spetsigt blad för grävning, och en med rakt blad för att skyffla kan vara bra att ha. Räfsa finns i många varianter men en enkel i plast att räfsa torra löv och gräs med på gräsmatta och rabatter räcker långt. En lövkorg kan vara bra att ha för att samla växtmaterialet i. Renshacka och gångskyffel är bra till ogräsrensning och luckring av jorden kan någon av dessa vara bra med långt skaft så du lätt kommer åt runt buskar och perenner utan att böja dig.

2. Plantera nya växter

Hösten är faktiskt den allra bästa tiden för att plantera nya växter. Allting man vill ska blomma på våren ska ned i jorden under hösten. Det gäller exempelvis bärbuskar, fruktträd och vårblommande lökar som krokusar och pärlhyacint. Ett populärt verktyg är lökjärnet som gör det mycket enklare att lyckas med planteringen av dina höstlökar. Hösten är dessutom en utmärkt tid för att föröka sina växter. Gräv upp dina perenner och slå en spade i mitten så har du två växter till nästa år. Enkelt och effektivt.

Bra basredskap:
Planteringsspade är mycket användbart vid planering av blommor och perenner, en spetsig planeringsspade går även att ta upp ogräs med. Ett ogräsjärn hjälper dig att få bort hela rötterna på trädgårdens oönskade växter.

3. Ta hand om gräsmattan

Under hösten kan det bildas mossa i gräsmattan så det är lämpligt att sprida ut mossmedel under höstmånaderna september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då är gödselmedel speciellt avsett för hösten bra att sprida ut. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Kratta och städa noga upp gräsmattan innan kylan och snön hunnit lägga sig.

Bra basredskap: 
Med en liten gräsmatta kan det räcka med en handgräsklippare men med större ytor fungerar det oftast bäst med en motordriven gräsklippare. Vi har krattor för både löv och mossrensning. Tänk på att välja en kratta som passar din gräsmatta; ju tätare och vildvuxnare, ju fler tänder ska krattan ha. För att få gräsmattan riktigt grön och frisk bör du använda gräsgödsel ett par gånger per säsong, vi har olika gödselprodukter som passar just din gräsmatta.

4. Använd rätt gödsel och näring

Alla växter behöver gödsel och näring, generellt kan man säga att växter med snabb tillväxt behöver mer näring än de som växer långsamt. Algomin trädgårdsgödsel är ett bra alternativ till höstgödsel som ger det bättre förutsättningar för övervintring och rikligare blomning och fruktsättning nästa säsong. Glöm inte att använda organiskt material så som löv och ris som kan ligga kvar i rabatterna som ett skydd mot kyla och frost finfördelat växtmaterial bryts också ned och bidrar med näring till dina växter.

Tips på bra gödsel:
Höstgödsel är ett långtidsverkande gödsel för alla trädgårdsväxter. Används vid nyplantering, till buskar, träd och blomsterrabatter.

5. Beskär på rätt sätt - både för trädets och din egen skull

Det är viktigt att ha rätt verktyg när du beskär. Välj redskap som verkligen passar din hand och som du tycker känns bekväma att använda. Vikten är också avgörande för hur roligt trädgårdsarbetet kommer att bli. Nu för tiden görs många redskap i lättviktsmaterial.

Bra basredskap:
En vass och bra sekatör som ligger bra i handen behövs vid beskärning och gallring. För större grenar är en grensax och en grensåg att rekommendera. Om du har en häck krävs en bra häcksax, en elektrisk sådan kan vara en bra investering om du har mycket att klippa.

6. Hitta den maskin som passar dig

För att förenkla skötsel och underhåll av din trädgård kan du behöva hjälp av trädgårdsmaskiner så som gräsklippare, vertikalskärare, häcksaxar, grästrimmrar och multisaxar i din trädgård. Se ett urval av våra maskiner och välj det som passar dina behov just nu.

7. Glöm inte komposten

Gräv gärna om komposten nu innan den fryser till och vattna om den är torr. Hos oss hittar du bra kompostlösningar i olika storlek för att passa dina behov. Kompostering är ett sätt att ha hand och trädgårds – och hushållsavfall och är en del av ett kretsloppssystem där det organiska avfallet bryts ner på ett organiskt sätt.

Läs mer om hur du lyckas med kompostering i vår växtguide >>