Amaryllis 'Rozetta'

Ø14 cm, Rosa

9990
  • Vatten: Lite
  • Ljusbehov: Sol - Halvskugga
  • Näring: Sparsamt
Robust amaryllis med stora, fyllda och trumpetformade rosa blommor med vita inslag. Denna amaryllis är perfekt i kruka och står sig länge. Placeras i sol till halvskugga och planteras i väldränerad jord. Vattnas sparsamt.
Julen och vinterns stjärna! Vad vore väl vinter och jul utan amaryllis, denna populära lökväxt som sätter färg och stämning i tillvaron. Amaryllisen säljs både som lök och snittblomma och kallades förr för riddarstjärna. Amaryllis finns i otaliga sorter med olika färg och mönster. Som enkelblommiga samt fylldblommiga. Vanliga färger är vita och röda nyanser men även rosa och aprikos är vanligt. Gemensamt för alla är dess trumpetformade blommor. Amaryllislökarna säljs ofta utifrån lökens storlek. Ju större lök desto bättre kvalitet, fler stänglar och större blommor. Är tanken att amaryllisen ska blomma till första advent är det bra att välja en lök med knopp. Från att knoppen tittar fram till dess att den blommar tar det ca. 2–3 veckor. Utan knopp kan det istället handla om mellan 6–8 veckor. Ett knep för att få fart på amaryllisen är att placera den ljust och varmt, till exempel i fönster över ett element. Står den ljust och varmt blommar den dock över fortare. För längre hållbarhet är det istället bättre att ställa den ljust men svalt. Planteras amaryllislöken i jord ska ungefär halva hamna under jorden. Jorden i sig ska vara lucker och väldränerad, gärna sandig. Vatten behöver den först den bildat blomknopp. Lökar som säljs lösa, utan kruka går fint att placera direkt i sand, mossa eller i vatten. Planteras den i vatten är det endast dess rötter som ska hamna i vattnet. Löken måste hållas torr. Vanligaste misstaget som görs med amaryllis är att övervattna. Kom ihåg att en amaryllis planterad i jord inte kräver något vatten innan den satt knopp. När den väl blommar vill den vattnas regelbundet men sparsamt. Efter blomningen kan man skära av stänglarna och öka på vattningen något för att stimulera bladtillväxt. Vattnas det frikostigt redan innan blomningen blir det mest blad- och i värsta fall ruttnar löken. Regeln är alltså att hellre vattna för lite än för mycket. En amaryllislök blir bedårande i en glasvas. Testa även de så kallade vaxade amaryllislökarna. Dessa säljs lösa och finns i många fina färger. Löken har då inga rötter utan placeras i arrangemang direkt på bord, fönsterbräda eller kan hängas upp. De vaxade lökarna blommar utan varken vatten, jord eller näring. De ska dock betraktas som engångsblommande och går alltså sällan att övervintra till nästkommande år.

Säljperiod: November - December

Skötselråd

Kommer löken löst utan kruka ska den väckas till liv genom att placera rötterna i vatten ca. ett dygn. Undvik att löken kommer i kontakt med vattnet. Plantera i kruka som är något större än löken och detta i väldränerad, luftig och gärna sandig jord. Se till att halva löken hamnar under jord. Placera ljust men ej soligt. När sedan knoppen blir synlig vattnas plantan regelbundet men sparsamt, på jorden eller fat. Aldrig på löken. Ju varmare placering desto tidigare börjar den blomma-men får en kortare blomningstid. I svalare placering håller blomman längre. Efter blomning skärs blomstänglarna bort, på så vis kan man spara löken till nästkommande år för ytterligare blomning. Vill man spara löken till nästa år ska man även, efter blomningen, börja ge regelbunden vattning samt näring. Mot hösten slutar man vattna helt, låter bladen vissna ned och löken placeras mörkt och svalt. Tag sedan fram din amaryllis på vintern igen och upprepa proceduren. För att ge stöd åt blomman rekommenderas amaryllisstöd.

Specifikationer

Artikelnummer: 526142
EAN: 7058782427525
Färg: Rosa
Bredd: 16 cm
Djup: 16 cm
Höjd: 25 cm
Vikt: 700 g
Innerkruka Ø: 14 cm
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc