Amaryllis – så lyckas du

Låt julens vackra amaryllis sätta stämningen hemma till advent. Ge din amaryllis rätt skötsel och lär dig övervintra amaryllislökar.

Skötselråd för amaryllis

Amaryllis är den klassiska jullöken som har blivit en av våra vanligaste julblommor. Mycket för att den är ståtlig, lättodlad och hållbar. Det är även en tacksam snittblomma att ha i vas.

 • Ljusbehov
  Placera din amaryllis ljust. Blomstänglarna drar sig mot ljuset, vrid krukan med jämna mellanrum så växer stängeln rakt.
   
 • Vattning
  Vattna sparsamt, ett snapsglas med vatten per vecka brukar vara lagom. På det viset blir amaryllisens färger mer mättade och den blommar dessutom längre. Jorden bör torka upp innan du vattnar igen.
   
 • Stöd
  Storblommiga sorter kan behöva stöd när klockorna slår ut, smarta amaryllisstöd finns i våra butiker. Av samma anledning är det bra att plantera amaryllisen i ett stabilt planteringskärl så den inte välter.

Spara amaryllislökarna

Det går att spara amaryllislökar från år till år och låta dem övervintra. Skär då bort blomresterna när den blommat över, så lägger inte plantan kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt.

På sommaren ska amaryllis placeras ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas. I september slutar du vattna helt. Löken ska då hållas torr i en temperatur mellan 12- 20°C. I november är det dags att ta fram löken igen, plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning.

Snabbfakta amaryllis

 • Amaryllisen är en lökväxt med en till tre blomställningar per lök, beroende på sort och hur mycket näring som finns lagrat i löken.
 • Vanliga sorter är Hippeastrum och Red garden.
 • Blomställningarna kan bli 30-60 cm höga och bestå av tre till sex klockor.
 • Det finns både småblommiga, så kallade miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis.
 • Utbudet av färger är stort och man kan välja mellan vit amaryllis, röd amaryllis, och rosa, orange och röda nyanser. Det finns även sorter med tvåfärgade blommor.
 • Vissa sorter har enkla klockor och andra har fyllda. Bladen är avlånga och kan bli upp till 50 cm långa, oftast kommer dessa efter blomning. 

Vill du veta mer om amaryllis?

Fyra sätt att variera din amaryllis >>
Lär dig mer om amaryllis >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc