Amaryllis, skötselråd och inspiration

Amaryllis, skötselråd och inspiration

Amaryllis är den klassiska jullöken som ursprungligen kommer från Sydamerika och har blivit en av våra vanligaste julblommor. Mycket för att den är ståtlig, lättodlad och hållbar. Det är även en tacksam snittblomma att ha i vas. Här hittar du våra vaser >>

Tips för ett vackert arrangemang med amaryllis

Amaryllisen är både fantastisk ensam i en kruka med lite grönmossa eller tillsammans med exempelvis hyacinter och julrosor i en stor glasskål klädd med mossa. Dekorera med kottar, små äpplen och glaspärlor.

Även som snitt ger den härlig stämning, gärna med någon vacker kvist från trädgården. En amaryllis på snitt håller lika länge som en amaryllis som står kvar på löken.

Att hänga amaryllis på snitt upp och ned i ett fönster med ett fint band är en trendig och dekorativ lösning som skapar en riktig julkänsla. Faktum är att det har varit en tradition sedan lång tid tillbaka i tiden. Då amaryllisen är snittad kan man behöva vattna direkt i stjälken för att förlänga hållbarheten.

Amaryllis upphängd i fönster

Ett annat tips är att lägga amaryllisen direkt på en bricka eller ett fat. Linda då mossa kring löken och fäst med dekorationstråd, håll den fuktig med vattenspruta. Amaryllisen kommer på så vis dra sig mot ljuset och bilda ett häftigt konstverk på bordet.

Variationsmöjligheterna är enorma och bara fantasin sätter gränser, kontrastera med rustikt och gracilt, ta in detaljer från skog och trädgård och prova dig fram.

Skötselråd för amaryllis

Nyckeln till rätt skötsel av amaryllis är att placera den ljust och vattna sparsamt. Ett snapsglas med vatten per vecka brukar vara lagom. På det viset blir amaryllisens färger mer mättade och den blommar dessutom längre. Jorden bör torka upp innan du vattnar igen. Storblommiga sorter kan behöva stöd när klockorna slår ut, smarta amaryllisstöd finns i våra butiker.

Av samma anledning är det bra att plantera amaryllisen i ett stabilt planteringskärl så den inte välter. Blomstänglarna drar sig mot ljuset, vrid krukan med jämna mellanrum så växer stängeln rakt.

Spara amaryllislökarna

För dig som är entusiast kan det vara roligt att spara dina amaryllislökar från år till år och låta dem övervintra. Skär då bort blomresterna när den blommat över, så lägger inte plantan kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt.

Amaryllis på sommaren ska placeras ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas. I september slutar man vattna helt. Löken ska då hållas torr i en temperatur mellan 12- 20°C. I november är det dags att ta fram löken igen, plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning.

Fakta om amaryllisen

* Amaryllisen är en lökväxt med 1-3 blomställningar per lök, beroende på sort och hur mycket näring som finns lagrat i löken.

* Vanliga sorter är Hippeastrum och Red garden.

* Blomställningarna kan bli 30-60 cm höga och bestå av 3-6 klockor.

* Det finns både småblommiga, s.k. miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis.

* Utbudet av färger är stort och man kan välja mellan vit amaryllis, röd amaryllis, och rosa, orange och röda nyanser. Det finns även sorter med tvåfärgade blommor.

* Vissa sorter har enkla klockor och andra har fyllda. Bladen är avlånga och kan bli upp till 50 cm långa, oftast kommer dessa efter blomning. Lycka till!

Vill du veta mer?

4 sätt att variera din amaryllis >>

Se hela sortimentet av julväxter här >>

Rekommenderade Tillbehör