Ampellilja – fakta och skötselråd

Man brukar ofta prata om ungkarlsväxter som har förmågan att överleva trots att ingen bryr sig om dem i princip alls. Garderobsblomma brukar ofta tillskrivas dessa egenskaper, men ampellilja är precis lika effektiv på att överleva, då det är i princip omöjligt att ta död på den.

Ampellilja – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Chlorophytum
Familj: Sparrisväxter (Asparagaceae)

Odla ampellilja

 • Ljusbehov
  Den trivs på de flesta av platser, men den vill gärna stå på en ljus plats eller i lätt skugga, dock inte i direkt sol. 
   
 • Vattning
  Det är inte mycket till skötsel som krävs för att en ampellilja ska trivas och må bra, men att vattna rikligt för att hålla jorden lätt fuktig är absolut det bästa för växten. Dock gör det ingenting om den får torka upp emellan gångerna.
   
 • Jord
  Vanlig blomjord trivs den utmärkt i och krukväxtnäring kan ges sparsamt under hela året.
   
 • Omplantering
  Din ampellilja kommer växa till sig rejält, så att den kan behöva byta plats efter ett tag. Rotknölarna vidgar ut sig mycket i jorden så omplantering är rekommenderat varje år. Det går också lätt att plocka småplantorna som ampelliljan skapar och omplantera dessa i nya krukor.

Ampellilja - en klassisk och uppskattad växt

Det är många växter som används för deras egenskapers skull och ampelliljan är en av de som bidrar på ett tydligt sätt i våra hem. Genom att ta upp skadliga ämnen och partiklar i luften så ser den till att hålla luftmiljön bättre inomhus, samtidigt som den avger vattenånga – vilket i sin tur gör inomhusklimatet än bättre.

Denna gröna och frodiga växt trivs på de allra flesta platser och är verkligen anspråkslös i ordets rätta bemärkelse. Det är inte mycket till insats som krävs för att du ska lyckas få din ampellilja att överleva.

Med sitt tropiska utseende blir det lätt att skapa grönska i hemmet, samtidigt som den växer sig bred och stor på nolltid.

Blomning

Det finns flera olika sorter av ampellilja, men alla är lättskötta och kan stå utan vatten en längre tid tack vare sitt rotsystem. Växten kan också blomma när som helst på året, och för att undvika den doft som kan upplevas som obehaglig klipper man helt enkelt bort de små gröngula blommor som växer upp på långa stänglar.

Snabbfakta ampellilja

 • Väldigt populär att tugga på av husdjur, växten är helt ofarlig och ej giftig
 • Har en bra, luftrenande effekt
 • Väldigt härdig och en växt som är bra för allergiker
 • Härstammar från Sydafrika och Etiopien, där den växer vilt
 • Flerårig som växer med ett stort omfång
 • Börjar blomma med en intensiv doft när den trivs

Mer om inredning med gröna växter

Guide till lättskötta växter >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen