Andas in – andas grönt i Januari

Andas in – andas grönt i Januari

Låt 2017 bli ett hälsans år där gröna växter renar luften och skapar harmoni i ditt hem och på din arbetsplats, samtidigt som de är en riktigt het inredningsdetalj.

Gröna vågen fortsätter rulla in

Växter med karaktär i form och storlek såsom zebrakalla, guldpalm, fiolfikus, monstera och Philodendron är några av snackisarna 2017. De är alla växter som hellre placeras på en piedestal, pall, låg bänk eller direkt på golvet än i fönsterblecket (om inte detta är rejält brett). De tillsammans med en läcker kruka ger en inredningsdetalj som inte bara gör något för rummets utseende utan även för dess luft då växterna absorberar kemikalier och koldioxid och ger syre i retur. Dracenasorter såsom kantdracena och doftdracena som varit lite av doldisar en tid ser vi mer av igen, de har bra luftrenanade effekter, karaktäristiska blad och är lätta att sköta.

Vårens dofter och färger

Primula sprider en vårig och fräsch doft runt omkring sig, flera stycken i en vid kruka ger en maffig effekt med hög färgintensitet. Primulan håller längre i lite lägre temperaturer och passar därför även i ett frostfritt uterum.

Önskar du en mjukare känsla i ditt fönster eller på bordet är hortensia en storblommig favorit, färgerna går i blått, rosa, vitt och lila. Hortensian blommar länge, bara den får rikligt med vatten regelbundet, och kan även planteras ute i större kruka när sommaren kommer.

Krispig vårkänsla

Redan i januari kan vi förnimma känslan av vår under soliga dagar, tulpanen förstärker den och sprider glädje med sitt enkla och färgglada uttryck. En mixad bukett tillsammans med en grön kvist ger en lite vildare känsla medan t.ex. vita eller mörkt lila är mer stilrena. Tulpaner är också fina att sätta en och en i mindre vaser i grupp eller enskilt där platsen är begränsad som t.ex. i badrummet eller på sängbordet.

Starta igång vårsäsongen med att så ett frö

Utforska årets frösortiment i våra butiker, kom och låt dig inspireras, botanisera och planera inför vårens odlingar och projekt.

I trädgårdens vila

Även om trädgård och uteplats ligger i vila är det full fart på de fåglar som valt att övervintra här i norden. Hjälp dem med näringsrika och feta nötter så klarar de kölden bättre. På de platser det faller mycket snö kan man lätta på snötyngden från buskar och häckar så grenarna inte knäcks. När vårsolen tittar fram är det bra att täcka vintergröna buskar med säckväv eller vinterväv så de inte torrfryser och blir bruna. Låt täckningen sitta kvar till marken har tinat helt.

Läs mer om våra inomhusblommor >>