Anisisop – plantering och skötsel

Anisisop är en vacker perenn med spetsiga blomspiror i djupt blålila och har en underbar och kraftig doft av anis och mynta.

Anisisop – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Agastache foeniculum
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

Tips och skötselråd anisisop

Anisisop är en växt som är härdig, vilket betyder att den trivs i rabatter över nästan hela landet. Det som dock är viktigt att tänka på är att anisisopen behöver ha en solig och skyddad plats för att trivas som bäst, och jorden ska vara väl dränerad. Du ger de bästa förutsättningarna om du ser till att jorden är välgödslad och samtidigt bra på att bevara fukt.

Odla anisisop från frö

Det finns färdiga växter att köpa, men det går minst lika bra att förkultivera från frön. Det görs under februari till april där du lätt trycker ner fröna i en fuktig jord som sedan plastas in och får stå i omkring 20 grader. När det kommer groddar ska den stå ljust och svalt. Beskärning av anisisop sker på våren, då man skär ända ner till marknivå.

Perennen anisisop – smak, doft och skönhet

Det här är en halvtålig perenn som trots sin höga höjd ändå står väldigt stadigt. Den är väldigt vacker med sina spetsiga blomspiror där djupt blålila blommor växer och ett kraftigt bladverk som doftar av mynta och växer på ett buskigt sätt. Den som verkligen vill ha något alldeles extra i sin rabatt, i sina krukor eller i sina balkonglådor gör helt klart rätt i att välja en anisisop. 

Bladen och bladverket är det som ger smaken och doften, vilket är anledningen till att bladen på många sätt används för att krydda allt från kött till te. Genom sin tålighet så klarar också anisisopen också av torka, kyla och hetta på ett väldigt bra sätt.

Blomning

Anisisopen blommar sent på sommaren, men blommar också ganska länge. Från juli in i oktober kan du räkna med att du kan få njuta av dess vackra blåvioletta blommor i din rabatt eller i dina krukor och lådor.

Snabbfakta anisisop

  • Doftar av anis och mynta.
  • Bladen används till att göra te eller ha som krydda.
  • Väldigt populär hos fjärilar och bin.
  • Härstammar från Nordamerika.
  • Kallas också för indianmynta, anisört och fänkålsisop.
  • Finns i flera olika arter.
  • Kan bli upp till en meter hög.
  • Flerårig.

Mer inspiration för växter, odling och skötsel

Så lyckas du med dina perenner >>
Vattna växter och blommor ute under sommaren - så lyckas du >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen