Anlägga gräsmatta – så gör du

För att så gräsmatta med framgång är det viktigt att göra allt i rätt ordning. Vi guidar dig på vägen till en ny, grön och skön gräsmatta.

Anlägga gräsmatta – så gör du

Så gräsmatta, steg för steg

Det är klokt att anlägga gräsmatta på hösten, företrädesvis i augusti/september eller tidigt på våren, när vädret är lite svalare och det regnar då och då. Temperaturen bör under alla omständigheter vara över 10ºC. 

 • Trädgårdsplanering
  Först bör du planera var gångar, uteplatser, rabatter och träd ska vara, det gör det enklare för dig efteråt.

 • Grundarbete
  Luckra upp jorden, som oftast är hoppackad och hård. Skrapa bort matjorden på toppen och ställ den åt sidan. Luckra upp marken ner till en halv meters djup, det enklaste att göra med en jordfräs.

 • Lägg tillbaka matjord och rensa ut
  Tjockleken på jordlagret bör vara 20 till 30 cm för att ge en robust och tålig gräsmatta som tål en del torka. Rensa ut stenar, rötter, ogräs och liknande. Vänd jorden för hand med en spade eller med jordfräs i flera riktningar, jorden bör vara porös och luftig. Finns det en hel del sand i jorden räcker det med en lätt spadvändning eller fräsning. Ta sedan bort stenar med kratta.

 • Jordtyper och gödsling av gräsmattan 
  Tillsätt gärna väl nedbruten kompost eller fukthållande jord. Om jorden är mycket lerig är det klokt att lägga på ett 5-10 cm tjockt lager av grov sand ovanpå. Mycket sand bör förses med torv och fuktig torvjord bör förses med både sand och lera. Därefter gödslar du innan allt fräses/blandas ihop. Använd vanligt gödningsmedel eller naturgödsel som är mer hänsynsfullt mot de nyttiga småkrypen som finns i jorden. Gör en jordanalys för att avgöra hur mycket du ska gödsla och eventuellt kalka. pH-värdet bör vara 6,5-7. ca. 25 kg per 100 m2.

 • Finplanering och sådd
  Se till ytan är så jämn som möjligt, utan småhögar och ojämnheter. Jämna sedan till ytan en sista gång innan sådd eller utrullning av färdig gräsmatta. Jämna gärna ut fårorna lite försiktigt efter sådd för att skydda fröna från uttorkning.

 • Frömängd
  Räkna med 1-2 kg frö per 100 kvadratmeter. Blanda fröerna ordentligt i paket innan du sår. En nysådd gräsmatta behöver jämn fuktighet för att kunna gro och etablera sig. Klipp gräsmattan när den är 7-8 cm hög. Den bör ligga på 4-5 cm höjd.

 • Klippning
  Klipp den sedan när den är 1 cm högre än du vill ha den, alltså - klipp ofta och lite åt gången. Då är det avklippta gräset så kort att det kan ligga kvar och ge naturlig näring till gräsmattan. Klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets höjd och byt klippriktning varje gång du klipper.

Mossproblem?

Mossan etablerar sig där gräset inte trivs, om du har mossa så är det för att gräset inte har bra växtvillkor. Är det för fuktigt, skuggigt eller saknar luft och näring, eller kanske allt på en gång, vill inte gräset växa och mossan sprider sig. Försöker du ta bort mossan med mossrivare och inte gör något mer så sprider du bara mossan ännu mer.

Lösningen är ofta att gödsla men även att dränera och toppdressa gräsmattan. På vissa platser i skuggan kan du plantera en marktäckande växt som trivs i skugga, det finns bland annat en del fina perenner.

Underhållsgödsla när du inte har mycket mossa i gräsmattan två till tre gånger med cirka 30 kg gödselmedel för en gräsmatta per 1000 kvadratmeter. Sista gödslingstillfälle omkring 1 augusti.

Om du har mycket mossa

Strö ut mossbekämpningsmedel och mossan blir genast svart. Använd 80-100 kg gödselmedel per 1000 kvadratmeter. Kom ihåg att vattna samtidigt så att du inte får brännskador av bekämpningsmedlet. Det är bäst att gödsla precis innan det ska regna.

Så sköter du om gräsmattan året om

Mer om gräsmattan

Lär dig mer om gräs >>
Gödningsskola - så väljer du rätt gödsel och näring till växter >>Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer

Gräsfrö Villa

1 kg

219:-
Läs mer

Gräsgödsel

10 L

359:-
Läs mer

Gräsfrö Villa

3 kg

449:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen