Årets Plantagen-pelargon 2021: ’Strawberry Ice’

Årets pelargon 2021, ’Strawberry Ice’, är översållad av vita blommor med intensivt rosatonade kanter. Det täta och fina bladverket har en lite mörkare grön nyans, som blir en underbar kontrast. ‘Strawberry Ice’ trivs utmärkt på både soliga och halvskuggiga platser.

Årets Plantagen-pelargon 2021: ’Strawberry Ice’

Vetenskapligt namn (Latin): Pelargonium zonale ‘Strawberry Ice’ (Bunny-serien)

Med den unika färgsättningen på blomställningarna drar Årets pelargon 2021 från Plantagen verkligen blickarna till sig. Den starkt ceriserosa färgen får nästan blommorna att bli lite självlysande.

‘Strawberry Ice’ är en enkelblommig växt som sitter på stabila stjälkar och är därmed mer vädertålig. Det är en upprättväxande sort som har ett välförgrenat växtsätt.

Så sköter du ‘Strawberry Ice’

Alla pelargoner utvecklas bäst i full sol utomhus på sommaren, men ‘Strawberry Ice’ fungerar även på lite skuggigare platser. Med rätt mängd vatten och gödsel äxer den vackert och blommar rikligt i varje hörn av trädgården, terrassen eller balkongen.

Plantering Din nyinköpta ‘Strawberry Ice’ kommer att växa och trivas bättre om du planterar om den i en större kruka, en balkonglåda eller annat planteringskärl. I en rejäl urna får rotsystemet tillräckligt med plats för att växa till sig. Det gynnar både tillväxten av bladverket och blomningen.

Placering. Placera ‘Strawberry Ice’ där den har tillgång till ljus och sol. Lite halvskugga fungerar bra men helst ska platsen vara solig. Pelargoner trivs bäst utomhus.

Jord Den buskiga ‘Strawberry Ice’ trivs i näringsrik pelargonjord. U-jord som är framtagen för att passa växter som lever i urnor och balkonglådor fungerar också väldigt bra. Näringen i jorden gör att de blommar länge och väl.

Jorden i krukan är berikad med långtidsverkande gödsel men för att din pelargon ska blomma så rikligt som möjligt behöver den regelbunden gödsling hela sommaren.

Vatten Vattna inte din ‘Strawberry Ice’ för mycket eftersom den mår bättre när jorden inte är alltför fuktig. Ett bra tips är att känna efter med ett finger om jorden är blöt. Vänta i så fall tills jorden torkat upp lite innan du vattnar.

Putsning Om du plockar bort överblommade blomställningar kommer din ‘Strawberry Ice’ blomma både längre och rikligare. Vissna blommor och blad tar energi från övriga delar av växten. Gör det därför till en vana att plocka bort det som vissnat.

Omplantering och beskärning Om du ska plantera om eller beskära ‘Strawberry Ice’ ska detta helst ske på våren. Då tar den sig lagom till sommaren.

Pelargonens övervintring

Pelargoner kan övervintra och leva upp på nytt till våren och sommaren. Låt då inte blomman stå ute för länge på hösten. Ta in ’Strawberry Ice’ innan den första frosten kommer.

Vattna sparsamt under vintern och se till att den står både ljust och svalt. På våren klipper du ner det vissna och planterar om pelargonen.

Till våren vänjer du pelargonen långsamt vid livet utomhus. Börja med kortare perioder i skugga och öka sedan både tiden och mängden solljus.

‘Strawberry Ice’ med andra blommor

Det finns många sätt att njuta så mycket som möjligt av din vitrosa skönhet. ‘Strawberry Ice’ är fin både i egen kruka och som ett mindre blomsterarrangemang. Men vackrast blir den om den i en större samplantering med andra växter.

Blommor och växter som passar med ‘Strawberry Ice’:

  • Silvernjurvinda
  • Murgröna
  • Mörk alunrot
  • Ljusgrönt prydnasgräs

Läs mer

Pelargoner - så lyckas du >>
Flytta ut krukväxterna på sommaren >>

Du är här:


Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Pelargonjord

15 L

7490
Läs mer

Kruka Harmoni

Ø16 cm, Vit

8990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen