Aster – plantering och skötsel

Aster sprider glädje med sina blommor långt in på hösten, även efter några frostnätter. Aster finns i många olika vackra höstfärger och är lämplig som snittblomma.

Aster – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Aster
Familj: Korgblommiga växter

Perennen aster är en självklar växt i mångas rabatter, inte minst om sensommaren ända fram tills frosten kommer. Tätt växande i grupp liknar aster en färgexplosion som lockar till sig fjärilar och bin.

Tre fördelar med aster i dina rabatter:

 1. Vacker i samplanteringar.
 2. Sprider färg och doft långt inpå hösten.
 3. Finns i massor av varianter och färger.

Aster – sensommarens pärla i trädgården

Inom aster-släktet finns det många olika arter, både ettåriga och fleråriga. De sätter frön på hösten och återkommer året därpå. Även om aster finns i flera färger har alla sorter en gul disk i mitten.

Så aster från frö

Förså aster inomhus i mars och plantera ut efter att frostrisken är över. Läs på fröpåsen för planteringsavstånd och djup.

Skötselråd aster

 • Placering och ljusbehov
  Astern trivs i sol till halvskugga och håller längre vid svalare placering. Planteras med fördel i krukor på balkongen, terrassen eller vid entrén. Kan också planteras i rabatten och är då flerårig även om den följande år kommer att blir betydligt högre.
 • Jord
  Plantera aster i humusrik och lucker jord.
 • Vattning
  Låt jorden torka något mellan regelbundna vattningar.
 • Beskärning
  Klipp regelbundet bort vissna blommor för riktigt lång blomningstid.
 • Näring
  Tillför även näring regelbundet.

Tips: förläng blomningen genom att regelbundet knipsa bort blommor som blommat över. Det ger rum för nya knoppar att slå ut. Glöm heller inte att tillföra näring med jämna mellanrum.

Aster är fin i samplanteringar

Astern är fin i planteringar utomhus, gärna många i grupp. Blanda gärna in andra växter i krukorna med aster, som exempelvis hebe, silvernjurvinda, silverek eller alunrot som har vackra blad i olika färger. Det är också fint att sätta ihop fler krukor i en grupp med ett växtslag i varje kruka, gräs och sedumväxter kan då passa med aster.

Aster som bordsdekoration

Eftersom astern är lågväxande när den köps på kruka passar den bra i en fin kruka som bordsdekoration. De lite längre blommorna passar även bra som snittblomma i en vas och förgyller bordet till sensommarfesten. 

Torka aster

När asterbuketten börjat sloka, kan du torka den och på så vis ge den evigt liv. Häng din bukett upp och ned, då får du färgen att stanna kvar i blomman och stjälken att hålla sig rak. Vänta några veckor, därefter kan du sätta din torkade bukett i en vas och bli en vacker inredningsdetalj.

Olika sorter och kulörer

Aster är klassiskt en blå blomma, men numera finns den även i färger som rött, rosa, lila och vitt. Det finns dessutom flerfärgade sorter, liksom olika varianter som har annorlunda form än de klassiska astrarna.

Några olika typer av aster:

 • Aster ‘Pompon’ – blommorna har rundare form och poppar i rabatten.
 • Aster ‘Unicum’ – blommorna är tufsiga till utseendet, likt koraller.
 • Alpaster – en aster som trivs på stenpartier i näringsfattig jord.
 • Luktaster – en perenn som lockar till sig fjärilar och är perfekt som snittblomma.

Sedan finns det även sorter som balsamaster, höstaster och sommaraster att välja på. Hitta din favorit att plantera i rabatten och njuta av under sensommaren.

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen