Astilbe – plantering och skötsel

Med astilbe i rabatten har du en unik och iögonfallande perenn som inte bara är vacker och stämningsfull, det är också en växt som sätter en tydlig prägel på vilken rabatt som helst med sitt annorlunda utseende.

Astilbe – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Astilbe
Familj: Stenbräckeväxter (Saxifragaceae)

Odling och skötsel för astilbe

Ibland kallas astilbe för skuggans drottning och det är framför allt i skuggiga områden som den trivs som bäst. Jorden får väldigt gärna vara fuktighetsbevarande eftersom astilbe är en törstig växt som kräver mycket vatten. Plantera därför astilbe i våtare marker, exempelvis omkring dammar och vattendrag. Tänk dock på att inte plantera så att astilben står direkt i vatten.

För att din astilbe ska få allra bäst förutsättningar från starten är det bra att plantera den i vanlig planteringsjord och samtidigt gödsla upp med kogödsel eller trädgårdsgödsel. Efter det är det inte mycket som du behöver göra, mer än att se till att jorden hålls fuktig och att näringen är tillräcklig.

Du kan också plantera astilbe i steniga partier, men då är det väldigt viktigt att hålla koll på fukten i jorden, då växten är känslig mot uttorkning. Hela växten vissnar under vintern, och växer upp igen nästa vår.

Astilbe – en växt som förtjänar sin plats

Om du någon gång har sett en trädgård där det växer ett härligt hav av klargröna blad, krönta av en eller flera plymer av små, små blommor i rött, rosa, lila eller vitt så är det troligen så att du har sett astilbe.

Denna växt är något utöver det vanliga, med sitt vilda och buskiga växtsätt, samtidigt som den praktfullt ger trädgården liv och färg. Sitt utseende till trots är det en anspråkslös växt som inte kräver speciellt mycket ompysslande, så länge du ser till att placera den på en plats som den gillar.

Olika sorters astilbe

Astilbe är ett litet släkte, jämfört med andra växter, bestående av omkring 20 olika arter. De är perenner som har riktigt stadiga stjälkar och behöver inget stöd.

Plymerna, som består av kransar av små, små blommor, är också väldigt bra att använda sig av som snittblommor då de håller sig fina länge, och när astilben inte står i blom är det gröna bladverket praktfullt nog för vilken trädgård som helst.

astilbe

Astilbe finns både i korta varianter såväl som höga och trivs precis lika bra med att stå längst fram i den blandade rabatten som den gör längst bak, beroende på vilken av de 20 olika arterna du väljer att satsa på.

Snabbfakta astillbe

  • Förkommer främst i östra Asien
  • Finns i sorter som vanlig astilbe, höstastilbe och silverastilbe
  • Flerårig med upprätta och kraftiga stjälkar
  • Blommar i vitt, rosa eller rött
  • Härdig upp till zon 6
  • Blir upp till 70 centimeter hög
  • Passar utmärkt som snittblommor och som eterneller

Mer växtinspiration och råd

Lyckas med växter i skuggiga lägen >>
Lyckas med dina perenner >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen