Augusti – fantastiska trädgård

Trädgården är fullmogen och börjar så smått få höstfärger i augusti - frukter, bär, grönsaker och kryddor som bjuder in till skördefest och vackra, daggiga morgnar och kvällar doftar det av fuktig mylla. Nu när kvällarna börjar bli mörkare och svalare är det dags att fylla altan, balkong och terrass med ljus och värme.

Augusti – fantastiska trädgård

Skördetid för bär och grönsaker

Augusti är en fantastisk tid i trädgården. Om du planterat och sått grönsaker och frukt mognar mycket under den här perioden. Perennerna står i full blom. Det är även en bra tid att beskära träd och buskar.

Ta vara på din frukt, kryddor och grönsaker

 • Ta vara på din frukt
  Får du stora äppelskördar är mos och must härligt att göra. Must gör du lättast genom att åka till ett musteri där de pressar hela äpplet till en frisk och nyttig dryck. Kan konserveras på olika sätt och avnjutas hela vintern, både kall och varm.
   
 • Skörda örter och kryddor
  Dina örter kan du lätt ta till vara genom att antingen torka eller frysa för att kunna njuta av din egen skörd under sen höst och vinter. Vill du torka dem bör du välja en solig dag att skörda på. Repa av bladen, om du vill även blommor, från stjälkarna och lägg på ett finmaskigt nät. Ställ på en torr och skuggig plats. Titta till varje dag och rör runt tills alla blad har torkat. Lägg i fina burkar.
   
 • Skörda grönsaker
  Skörda dina tomater och kom ihåg att toppa dina tomatplantor nu, så att inga nya blomklasar bildas. Plantan behöver all sin växtkraft till att låta de tomater som redan finns mogna.

Perenner och buskar i augusti

Många perenner har sin bästa tid nu, även rosor och hortensior står i full blom. Klipp bort vissna blommor för att hålla buskarna fräscha och fina. Nu är det även en bra tid att slänga på lite höstgödsel på buskar och perenner. Välj gödsel med lågt kväveinnehåll så växterna hinner avmogna inför vintern.

Bra planteringstid

 • Plantera nu
  Sensommar och höst, augusti-oktober är utmärkta planteringsmånader, man kan plantera buskar, träd, bär och perenner så länge tjälen håller sig borta ur marken. Vintergrönt och barr bör man plantera i augusti, september beroende på var man bor så att de hinner etablera sig något innan vinter kommer. Vattna väl. Tänk på att välja en del växter som har senare blomning just för att kunna glädjas längre av trädgården. 

 • Sensommarkrukorna
  Gör sensommarfint i krukorna med blommande dahlior, krysantemum, astrar, murgröna, cyklamen, silvergirlang, kärleksört, små barrväxter mer flera. 

 • Plantera blomsterlök
  Nu finns det fullt av blomsterlök i butikerna. Blomsterlök är vårblommande lökar som vi sätter på hösten. Narcisser, såsom påsk- och pingstliljor, tulpaner, allium och pärlhyacinter gör oss extra glada på våren då de är det första i trädgården som kommer upp. 

JAS-perioden

Juli, augusti och september, JAS-perioden, är bra beskärningsmånader för det mesta i trädgården. För ”blödare” som avenbok, lönn, magnolia, prydnadskörsbär och bok är det i princip den enda tiden på året som det passar. Men se även över äpplen och päronträd nu. Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna efter skörden. Ta bort gamla och risiga grenar så att du får ljus och luft in i buskarna.

Plocka in blommor och njut av dessa på borden inne

Fortfarande har trädgård och naturen mycket att bjuda på för att fylla en bukett att ta in på köksbordet. Blanda i blad och gräs för att förstärka blommorna. Vildrosornas nypon är dekorativa och kärleksörten står länge inne som snittblomma. Fina snittblommor under sensommaren i våra butiker är bland annat gladiolus, rosor och liljor.

Gröngödsla med det som blir över

När du har skördat klart och plantorna har kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Detta ger finfin näring inför nästa säsong. Medan gröngödslingen växer ger den dessutom ogräset god konkurrens. Det finns färdiga blandningar att köpa som innehåller bland annat honungsört, blodklöver och jordklöver.

Mer om trädgården i augusti

Så lyckas du med dina perenner >>
Mer om hur du planterar blomsterlök på hösten >>Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer
Tulpanmix Midnight Moments
Medlem 3 för 2

Tulpanmix Midnight Moments

Flerfärgad

8490
Läs mer

Kryddtimjan KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4890
3 för 136:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen