Barnens egen odling

Barnens egen odling

Att så, vattna och se något växa är roligt och lärorikt. Barn gillar när de får snabb utdelning så växter som gror snabbt är populärt att odla. Testa att så krasse eller sätta vitlök i en kruka inomhus. Det dröjer bara några dagar innan det gröna visar sig!

Odla inomhus

Med små medel kan barnen göra sin egen odling på fönsterblecket. Ta valfri kruka, den kan ju målas i önskad färg och mönster, fyll med jord och strö ut frön. Vattna så fröna blir fuktiga, titta till krukan varje dag och vattna då och då, jorden får inte torka ut. Snart tittar det gröna upp. Tips på snabba frön är t.ex. krasse, sallat och vitlök (klyfta). Gott och nyttigt att klippa och lägga på smörgåsen. Vill man rita ett ansikte på krukan kan man odla gräs i krukan och klippa till hår. Under vintern behöver sådden extra växtbelysning för att växa och gro. Groddar i en burk är också kul, dessutom kan man odla dem utan jord. Grodda gör du lättast i en groddbox som är framtagen för ändamålet eller i en glasburk med en silduk eller en nylonbit som lock, fäst med en gummisnodd.

Grodda så här

1. Skölj fröna noga.
2. Låt de ligga i blöt i en burk med perforerat lock och låt stå i ett dygn.
3. Häll bort vattnet och skölj dem igen.
4. Ställ burken upp och ned, vinklad, till exempel i ett diskställ. Luft ska kunna komma in och vattnet rinna bort.
5. Skölj groddarna varje morgon och kväll.
6. Efter 3-5 dagar har groddsvansen växt ut och groddarna är klara att ätas.

Ställer man groddarna i fönstret blir de gröna av klorofyll.

Odla egna citrusfrukter

Kärnor från citrusfrukter gror ganska snabbt och visst är det kul att odla från något som du precis ätit upp. Skölj av kärnorna och låt dem torka några dagar på hushållspapper. Sätt några stycken i en kruka med jord. Vattna och vänta på att små citrusdoftande blad ska titta upp.

Odla i pallkrage

Bygg pallkragarna i olika former, gärna små och låga så barnen når överallt. Trekanter som på bilden gör du av kortsidorna på vanliga odlingskragar.

Fyll pallkragarna med bra ekologisk jord och jämna till ytan. Låt barnen själva planera sin odling med hjälp av att dela in pallkragen i olika delar, tipsa om att höga solrosor kan stå i mitten och att sockerärtor kan behöva något att klättra på. Det är lätt att fästa en spaljé på pallkragens ena sida eller i dess mitt.

Bra och lätta sorter att odla eller så; solrosor, smultron, pumpa, cocktail tomater, morötter och ärtor av olika slag.

Potatis och morötter i hink

Odla din egen mat, sätt potatis eller så morötter i en hink. Det går utmärkt att göra även på balkongen. Potatisen växter så länge blasten är grön, så du väljer själv hur stora knölarna ska bli.

1. Gör några hål i hinken med hjälp av hammare och spik.
2. Lägg grus eller småsten i botten och fyll på med jord, när det är 20 cm upp till kanten kan du lägga i 3 stycken sättpotatisar och fylla med mer jord, låt det finnas minst 5 cm kvar upp till kanten.
3. Vattna med mycket vatten så jorden blir ordentligt blöt.
4. Ställ hinken ute och titta till den varje dag, jorden får inte torka ut.
5. Efter några veckor börjar den gröna blasten titta upp, ställ hinken på solig plats.
6. När blasten blivit ca 10 cm hög fyller du på med mer jord runt blasten.
7. Efter ungefär två månader är potatisen färdig att skörda. Känn försiktigt med handen i jorden om du hittar några knölar.

Vattna och mata

Alla växter behöver vatten och näring, växternas mat. En liten vattenkanna med stril eller vattenpistol till slangen gör det lättare för barnen att vattna själva, strilen fördelar vattnet så de små fröna slipper bli översvämmade. Gödsla med ekologiskt näring ett par gånger per säsong så kommer det växa så det knakar.

Kul pyssel

Skriv och måla växternas namn på släta stenar så kommer ni ihåg vad som såtts. Använd tuschpenna och hobbyfärg, avsluta med att lacka stenarna så färgen inte vattnas bort.