Björnbär – odla dina egna

Björnbär är en tålig och fin gammal växt som alltfler återupptäcker. När den trivs ger den mycket tillbaka och det svarta bäret är både vackert och gott. Så varför inte ta upp en gammal tradition och plantera en planta – den kan ge dig goda bär i uppåt tjugo år.

Björnbär – odla dina egna

Björnbär har varit en del av vår kost under lång tid, det äldsta beviset är kanske de spår av björnbär som återfanns i magsäcken på en 2500 år gammal kvinnokropp som hittades i en torrmosse i Haralsdskaer, Danmark. Björnbär lär också använts till vin i England under 1600-talet och i traditionell medicin i Grekland. Numera används björnbär oftare i delikata desserter, sylt, gelé, krämer och saft och till skillnad från hallon går det även att äta dess vita mitt.

Många sorters björnbär

Det finns närmare 400 sorter av björnbär, både vilda och trädgårdsvarianter, de senare är mindre taggiga och ofta sötare. Björnbär ingår i familjen rosväxter och kan växa upprätt, böjt eller liggande beroende på sort. Det finns även hybrider, blandningar som exempelvis taybär, som är en blandning av björnbär och hallon.

Gemensamt för alla björnbär är att de egentligen inte är bär utan stenfrukter, där varje «bär» utgör ett kluster av 50 mindre stenfrukter. De flesta sorter är härdiga upp till zon 2 men det finns sorter som är härdiga upp till zon 6.

Björnbär – se vårt urval

Så får du björnbäret att trivas

Björnbär älskar god humusrik jord och kan överleva i närmare tjugo år om det ges rätt förutsättningar. Plantan växer gärna mot ett staket eller en spaljé i soligt läge och trivs bäst i milt klimat. Varje år skickar busken upp nya bågformade skott som ger bär året därpå.

Efter skörden ska de gamla skotten som gett bär rensas bort, då det är fjolårsskotten som ger frukt.

Odlar du någon av de vanligare sorterna och bor i en högre zon än 2 bör du skydda plantan under vintern, till exempel genom att trycka ner den mot marken och packa in den i granris.

Plantering av björnbär

Du kan plantera björnbär från vår till höst. Doppa gärna hela rotklumpen i vatten innan du gräver ner den och vattna sedan regelbundet tills plantan etablerat sig, därefter behöver den bara vattnas vid långvarig torka. Gödselbehovet är inte stort, en giva gödsel på våren räcker. Låt plantorna växa invid ett stöd, exempelvis en vägg där de kan bindas upp på ett vackert sätt.

Föröka björnbär

Det är lätt att föröka björnbär genom avläggare, böj bara ner en gren mot bar jord och lägg en sten ovanpå så den håller sig där, när grenen fått rejäla rötter efter någon månad kan du klippa av den och plantera om den på ny plats. Vips har du en ny buske!

Du kan också föröka björnbär genom sticklingar som du tar under juli-oktober, då väljer du en ny icke förvedad gren (20–30 cm lång), som inte burit bär eller blommor. Bladen längst ner plockas bort liksom den mjuka toppen och grenen sätts därefter i en kruka på skuggig plats, helst med en plastpåse över. Det är viktigt att fuktigheten hålls jämn, jorden får inte torka, men inte heller bli för blöt. Rotningen tar cirka en månad.

Björnbär älskas av bin och fjärilar

Björnbärets blommor har maxvärden av både nektar och pollen, det gör den till en favorit bland pollinerare som humlor, bin och fjärilar. För vissa fjärilar utgör busken även värdväxt och barnkammare för nykläckta larver. Björnbär bidrar därmed till en hållbar trädgård full av fjärilar.

Handla björnbärsbuskar


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Planteringsjord Natur KRAV
50%

Planteringsjord Natur KRAV

40 L

4995 9990
Läs mer
Ört- och grönsaksjord KRAV
50%

Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

5950 119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen