Blodnäva – plantering och skötsel

Blodnäva utsågs till årets perenn 2002 och det är lätt att förstå varför just blodnäva valdes ut som en av de bästa perennerna vi har i det här landet. Denna härdiga och vackra växt blommar vackert från våren till sent på hösten och är väldigt lättskött.

Blodnäva – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Geranium sanguineum
Familj: Näveväxter (Geraniaceae)

Plantering och skötsel blodnäva

Blodnäva passar precis lika bra i den välskötta rabatten som den gör vilt växande i gläntor, slänter och steniga partier. Med fördel kan man använda den som en kantväxt och med sin tålighet och sina intensiva färger är det också en växt som fungerar väl tillsammans med andra.

Det är rekommenderat att blodnäva får en rejäl utmaning när det gäller växtligheten, för den föredrar visserligen en väldränerad jord att växa i - men när klimatet är torrt, solen sparsam och näringen minimal så växer den sig som vackrast. Det är därför rekommenderat att man inte göder denna växt för mycket, eftersom det riskerar att göra att det blir väldigt mycket blad, men få blommor.

Även om blodnäva trivs väl i skuggiga partier är direkt sol det som är det bästa av lägen för blodnävans tillväxt. Vanlig, väldränerad och kalkrik planteringsjord är ett utmärkt val och beskäring av blodnäva är inte nödvändigt.

Lättskött färgexplosion med blodnäva

En enkel växt, tålig som få, som dessutom växer vackert med mängder av blad och blommor – det är vad blodnäva är! En växt vars egenskaper är väldigt uppskattade av många, tack vare att det finns en trygghet i denna växt.

Den levererar år efter år och skapar snabbt ett vackert täcke med mörkgröna blad som sedan slår ut i full blom i juni, för att sedan behålla blommorna ända fram till augusti. Blodnäva är med andra ord en härlig växt att ha i sina rabatter, släntar eller steniga partier för den trivs på de flesta platser.

Blommorna är i sin tur en historia för sig själv. De sitter längst upp på håriga stjälkar med spetsiga blad och är kraftigt purpurfärgade, en färg som fullkomligen strålar i det vackra, gröna myllret av blad och stjälkar.

Sagan om blodnävan är inte slut där, för när sommaren börjar övergå i höst så har växten ett ytterligare skådespel att bjuda på innan den går in i vintervilan. Det är nu som blodnävan gör skäl för sitt namn och går över i en intensiv röd höstfärg som garanterat kommer att sätta stämningen för en höst att njuta av.

blodnäva knopp

Det är den idealiska växten för dig som letar klargröna marktäckare som dessutom ger väldigt vackra blommor. Med blodnäva i din trädgård har du en skönhetsgaranti som få andra perenner kan matcha.

Snabbfakta blodnäva

  • Växer vilt i Sverige och finns i större delen av Europa och Asien.
  • Fått sitt namn efter att bladverk och stjälkar blir intensivt röda på hösten.
  • En snabbt växande marktäckare.
  • Utsedd till årets perenn 2002.
  • Denna variant kallas också Max Frei, namngiven efter upptäckares far.
  • Blir omkring 20 centimeter hög.

Mer växtinspiration

Inspireras av förlängd njutning av växter och plantering >>
Så går du tillväga för att lyckas med perenner >>
 

Du är här:


Blodnäva 'Tiny Monster'
Medlem 50%

Blodnäva 'Tiny Monster'

Ø11 cm, Rosa

8490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen