Bolltistel – plantering och skötsel

Bolltistel ger härligt vackra blå klot som svävar över rabatten. Med tanke på sitt säregna och mäktiga utseende är det inte speciellt konstigt att bolltistel 2012 utsågs till årets perenn.

Bolltistel – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Echinops
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Plantering och skötsel för bolltistel

Bolltisteln är en växt vars växtsätt är kraftigt och tydligt. Den är härdig och kraftig i sitt växtsätt och ger dig blomning en bra bit in på hösten.

 • Ljusbehov
  Den trivs på de flesta platser men föredrar faktiskt att stå i torra jordar, där den kan få mycket sol. Dock är det inte en förutsättning för att den ska växa sig fin, även skuggigare platser fungerar bra.
   
 • Jord
  Bolltisteln vill stå i väldränerad jord med en hög kalkmängd. Vanlig planteringsjord är allt som krävs för att en bolltistel ska trivas. 
   
 • Näring
  Någon överdriven gödning är inte att rekommendera, även om det kan vara bra i ett inledande skede när den planteras ut.

Förökning och frösådd

Bolltistel sprider sig också väldigt lätt genom att släppa fröer, och vill man så går det utmärkt att själv samla in dessa frön och så dem antingen inomhus via förkultivering eller direkt på nya platser i trädgården.

Blå bolltistel - lysande klot i trädgården

Det finns något speciellt, nästan utomjordiskt, kring denna växt. Det blåvita eller djupt blåa, beroende på vilken sort som planteras, framträder som en tydlig och iögonfallande kontrast till allt annat trädgården har att erbjuda, och den perfekta klotformen gör att en bolltistel känns udda, sällsynt och framför allt enormt vacker.

Denna otroligt härdiga växt bryr sig inte speciellt mycket om miljön den står i – den klarar gassande solsken precis lika bra som ett skuggigt område, och är dessutom en mästare på att överleva torra jordar och klimat. En bolltistel erbjuder de allra flesta många möjligheter till att få en verkligen utsökt växt med en underbar blomma under stora delar av sommaren och sensommaren.

Skulle inte närvaron utomhus räcka är en bolltistel också en blomma som passar utmärkt som snittväxt i vaser eller i buketter, och den är speciellt vacker som torkad blomma. Även om denna växt är flerårig håller den sig inte vintergrön.

bolltistel

Snabbfakta bolltistel

 • Utsedd till årets perenn 2012.
 • Kan bli upp till en meter hög.
 • Kloten, eller bollarna, blir omkring sju centimeter i diameter.
 • Trivs upp till växtzon 5.
 • Härstammar från Mellan- och Centraleuropa, samt Sibirien.

Smarta råd för perenner

Lyckas med dina perenner >>
Tips till dig som vill ha perenner i kruka >>

Du är här:

Teman:

Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen