Bönor och ärtor – odla dina egna
Bönor och ärtor är framtidens klimatsmarta protein, dessutom rasande goda, men hur odlas de? Och vad är egentligen skillnaden mellan dem båda? Här berättar vi mer om dessa baljväxter och hur du lätt odlar dem.
Bönor och ärtor blir alltmer populärt, men i själva verket har de funnits länge. Redan för åttatusen år sedan odlades bönor av de amerikanska urinvånarna, de värderade bönorna högt och använde bland annat kakaobönor som betalningsmedel. Under 1500-talet tog upptäcktsresande som Columbus med bönorna till Europa. Ärtor har istället sitt ursprung i främre orienten och Centraleuropa. Det är okänt hur de kom till oss i norden, men arkeologiska fynd visar att det fanns här redan under stenåldern.
Skillnaden mellan bönor och ärtor
Bönor och ärtor är besläktade, men det finns flera skillnader mellan dem, dels formen, men också odlingsmässigt. Generellt är ärtor mer köldtåliga, men som tur är kan vi ändå odla båda. Både bönor och ärtor är lättodlade, trivs bäst i sol och i väldränerad jord, gärna med lite högre PH-värde. Samodlas de med andra växter minskar risken för angrepp av skadeinsekter.
Odla bönor
Bönor gillar värme och ska inte sås förrän jorden är uppvärmd till 12–16 grader och frostrisken är över. Det finns många sorters bönor och de brukar delas in i olika grupper, till exempel vaxbönor och skärbönor.
Bondbönan är också en ärtväxt men inte släkt med de andra, den går också att odla så fort jorden reder sig. De späda baljorna går att äta direkt, medan de äldre bönorna bör spritas och tillagas. Bondbönor är också väl värda att odla för de utrotningshotade binas skull.
Läs också:
Bondbönor – växtguide
Trädgårdsbönor delas inte bara in i grupper utan också i störbönor eller buskbönor, störbönor behöver stöd, medan buskbönor blir till kompakta buskar.
Odla ärtor
Ärtor trivs i lucker jord och är ofta inte lika känsliga för kyla som bönor. Märgärter och brytsockerärtor bör du dock vänta med att så tills jorden är runt tio grader. För många ärtor, till exempel de gröna börjar säsongen i mars-april och skörden sker under hösten. Klängande ärtsorter kan gärna sås tätt så de kan klättra på varandra. Ett annat tips är att lägga en fiberduk över nysådderna så att inte fåglar äter upp dem.
Liselottes bästa tips
|
Sprit- och bryt
Ärtor och bönor delas ofta in i sprit- och brytvarianter. Att sprita bönor eller ärtor innebär att man tar ur dem ur skalet innan man tillagar och äter dem. Detta görs på spritbönor/spritärter då skalet är segt och inte speciellt gott. Bönorna eller ärtorna tillagas sedan.
Brytbönor/brytärtor kan däremot ätas råa eller lättkokta med skalet kvar, men de går också att skala, ett exempel på brytärt är olika sorters sockerärtor.
Märgärtor har flera likheter med spritärter, de spritas oftast, men är sötare än övriga spritärter. De passar bra om du är ute efter egna gröna ärtor.
Kvävefixerande
Både ärtor och bönor är kvävefixerande, det innebär att de binder till sig kväve ur atmosfären, när de senare vissnar släpper de ifrån sig kvävet i jorden vilket gynnar andra växter. Det är därför bra att odla dem på en plats där du senare tänker odla mer näringskrävande, kväveälskande växer som till exempel vitlök eller pumpor. Lämnar du kvar roten när du skördar så återförs kvävet till jorden på bästa sätt.
Omogna eller mogna
Håll alltid reda på hur den böna eller ärta du odlar ska skördas och tillagas, en del bönor kan ge kraftiga magbesvär om de äts råa, till exempel kidneybönor.
Sallad med sockerärtor, feta, och mynta4 pers
|
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)