Broccoli – odla din egen

Broccoli ses som en av våra mest näringsrika grönsaker, och sedan mitten på 1950-talet har det blivit en allt mer populär ingrediens i det svenska köket.

Broccoli – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Brassica oleracea var. italica asparagoides
Familj: Korsblommiga växter (cruciferae)

Odla broccoli

Att odla upp sin egen broccoli kan vara ett givande, roligt och utmanande uppdrag att ta sig an – kanske allra särskilt för den som vill vara självförsörjande när det gäller grönsaker. Men även för dig som kanske bara vill driva upp lite broccoli av rent intresse kan det vara en rolig utmaning att själv odla upp denna nyttiga grönsak hemma.

Broccolin är en av de mer lättodlade sorterna av kålväxter, den kräver därför inte alltför mycket av dig – oavsett du är nybörjare eller en mer erfaren odlare. Att den dessutom är frosttålig gör att det går bra att odla broccoli oavsett var i Sverige du är bosatt. Du behöver inte mer än ett par plantor för att få till en stor skörd som du kan använda dig av i matlagningen, vilket gör det till en prisvärd grönsak att odla. 

Förkultivera och sätt frön

 • Det bästa är att börja med att förodla din broccoli genom att så den inomhus cirka fem till sex veckor innan du har för avsikt att plantera ut dina plantor. Detta kan du börja göra från och med mars månad ungefär.
 • Sätt ned fröna cirka 1,5 cm djupt i jorden med cirka 5 cm mellanrum mellan plantorna och placera dem sedan varmt under groningstiden. De vill gärna ha över 20 C° för att trivas som bäst.
 • När plantan har kommit upp så vill den stå ljust, svalt och luftigt - men se till att temperaturen inte faller under 14 C°.
 • Avhärda plantorna innan utplanteringen genom att vänja dem successivt med att vara utomhus. Börja med korta stunder och öka därefter tiden lite varje dag innan du planterar ut din broccoli helt.

Plantera ut, gödsla och sköt om din broccoli

 • Tidpunkt
  När det är dags att plantera ut din broccoli behöver risken för frost vara över. Sätt ner plantorna något djupare med cirka 25 cm mellanrum om det är en engångsskörd, och med något större avstånd om du ska plantera på friland.
   
 • Jord
  Använd dig av en välgödslad och näringsrik jord med hög kalkhalt. Den får gärna innehålla naturgödsel eller kraftig kompost.
   
 • Näring
  Fortsätt därefter att gödsla under växtperioden. Då kan du gärna använda dig av exempelvis hönsgödsel eller gödselvatten om du märker att tillväxten inte är så god som du önskar.
   
 • Vattning
  Under torra perioder är det viktigt att du vattnar plantorna rejält för att tillgodose deras behov av markfuktighet.
   
 • Skydd
  För att skydda plantorna mot exempelvis jordloppor kan du även pudra med kalk eller stenmjöl så snart du ser hjärtbladen. Du kan även använda dig av en fiberduk som skydd för att hålla fjärilar, malar och flugor borta från plantorna.

När kan jag skörda min broccoli?

Skördetiden för broccoli är väldigt lång, och pågår faktiskt hela vägen från juli fram till vintern. Du gör bäst i att skörda när blomknopparna precis har kommit igång med att sära på sig, men fortfarande innan de har börjat blomma. Det bästa är att skörda lite varje vecka för att inte knopparna ska bli för utväxta. Lagra sedan din broccoli antingen genom att frysa, mjölksyra eller torka den. I kylskåp håller broccoli ungefär en vecka.

En näringsrik grönsak

Broccoli är en av de nyttigaste grönsakerna idag. Den är sprängfylld med nyttiga ämnen som sägs ha en hel del hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande funktioner och egenskaper. Den är dessutom rik på A-, C- och K-vitamin, fibrer, kalium, järn och kalcium och massvis med andra ämnen som verkar antioxiderande. Broccoli sägs därför vara en av de grönsaker vars innehåll kan minska risken för att utveckla cancer. 

Några av de goda hälsoeffekter som broccolin sägs ha:

 • Cancerhämmande effekter genom sitt innehåll av sulforafan.
 • Inflammationshämmande egenskaper.
 • Kan motverka dålig syn.
 • Förhindrar uppkomsten av plack i blodkärlen.
 • Motverkar och får kontroll på diabetes.
 • Stärkande för skelettet.

Broccolins användningsområden

Matlagning

Broccoli är en given ingrediens i köket idag, och denna näringsrika grönsak passar utmärkt för de flesta typer av matlagning: sallader, soppor, gratänger och pajer. Den går att äta rå, men i de flesta fall tillagas den genom kokning, stekning, i en wok eller i gratänger av olika slag.

Den har sitt ursprung i Italien och är nära besläktad med blomkålen. I Italien betyder faktiskt  broccoli, blomkål. Så om du är på restaurang och vill beställa in broccoli enligt den svenska betydelsen av namnet heter det istället broccoletti på italienska. Förr i tiden kallades broccoli även för sparriskål.

Snabbfakta broccoli

 • Tillhör kålfamiljen
 • Betraktas som en av de allra nyttigaste grönsakerna på marknaden
 • En prisvärd grönsak att odla upp själv på hemmaplan
 • Innehåller sulforafan – som visat sig ha cancerhämmande effekter
 • Har sitt ursprung i Italien
 • Blev populär i Sverige först under andra halvan av 1900-talet
 • En av de mer lättodlade kålväxterna

Inspireras och få mer kunskap

Kålväxter - så odlar du dem >>
Våra råd för att lyckas odla grönsaker >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Redskapsset
Sänkt pris

Redskapsset

Längd 38 cm

2990 5490
Läs mer

Broccoli 'Calabrese natalino'

2490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen