Buxbom – så lyckas du

Buxbom är en vintergrön växt som använts i många hundra år, den har främst använts i typiska renässansträdgårdar och strikt formgivna anläggningar. På senare år har den blivit omåttligt populär även i norden för dess användbarhet och enkla skötsel.
Snabba skötselråd för buxbom
Användning
Buxbom kan användas som låg häck, rabattavdelar, kantväxt och som friväxande buske i en samling med andra buskar. Den kan även användas formklippt, bollformad är det vanligaste, i rabatter och krukor.
Plantering
Använd P-jord och gräv runt i planteringsgropen så ny och gammal jord blandas. Plantera i samma höjd som växten står i krukan. Vattna i gropen och direkt efter plantering.
Buxbom kan även planteras i kruka ute, använd P-jord. Övervintra frostfritt eller nergrävd i marken.
Skötsel
- Placering
Buxbom är lättplacerad och trivs på en lätt skuggig till en ljus och solig plats. På senvintern och våren bör buskarna täckas med skuggväv så att bladen inte torkar ut i den starka solen.
- Vatten
Buxbomens rötter är små, täta och ytliga, den föredrar därför en jämnt fuktig jord. Vattna under torrare perioder med lite nederbörd. Det är även lämpligt att täcka jorden med t.ex. gräsklipp som både tillför näring och håller ytan fuktig.
- Näring
Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera långtidsverkande gödsel vid växtstart. Undvik att gödsla sent på sommaren och hösten.
- Beskärning
Om man inte beskär buxbom växter den upp till en liten bred tät buske. Man kan beskära buxbom till olika figurer och så fort tjälen gått ur marken. Klipp gärna ett par gånger under sommaren. Undvik beskärning under väldigt varma soliga dagar och sent på sommaren.
Bra att veta
- Buxbom är lätt giftig och har en enligt vissa oangenäm doft, doften är som intensivast under beskärning.
- Buxbomen undviks av gnagare och rådjur.
- Använd handskar vid beskärning om du är allergiker.
Läs mer
Läs vår växtguide om buxbom >>
Se hela sortimentet av buxbom >>