Bygga varmbänk – odla rekordtidigt
Är du trött på vinterkylan och vill få en tidig start på vårens odlingar? Bygg en varmbänk – en fantastisk lösning som inte bara sparar plats utan också gör plantorna härligt kompakta och tåliga.

Precis som namnet antyder är en varmbänk en varm odlingsplats. Värmen uppstår när stallmaterial, till exempel obrunnen hästgödsel och halm, bryts ner av mikrolivet. De små organismerna, som inte kan ses med blotta ögat, arbetar så frenetiskt att värmen som uppstår till en början blir alltför mycket för nysådda plantor, men genom att lägga ett decimetertjockt lager med jord ovanpå stallmaterialet och plantera i detta så undviks den värsta hettan. När plantornas rötter väl når ner i stallmaterialet har bädden lugnat ner sig och blivit alldeles lagom tempererad.
Varmbänkens ram
Ska du anlägga en varmbänk behöver du först en ram. En varmbänk består nämligen av en ram som fylls av färskt stallmaterial och som toppas med jord. Det hela täcks sedan av ett genomskinligt lock, till exempel ett fönster som är möjligt att vädra.
Ramen kan bestå av vad du har till hands. Görs den med pallkragar kan du använda tre pallkragar på höjden.
Isolerande material hjälper till att hålla värmen och gör varmbänken extra effektiv, det är därmed fördelaktigt att göra ramen av halmbalar eller isolera pallkragar eller träramar med frigolitskivor.
Bygga varmbänk - steg för steg
-
Välj en solig plats i lä, gärna där du följande år vill anlägga en rabatt eller ett land.
-
Bygg en ram av brädor, pallkragar eller isolerande halmbalar. Ju större bänk desto bättre värmeutveckling. Ramen kan gärna byggas redan hösten innan, men det går även att göra den inför plantering under tidig vår.
-
Inför planteringen fyller du ramen med färsk stallgödsel och stallmaterial, till exempel hästgödsel och halm. Tänk på att det behövs stora mängder material eftersom det snabbt sjunker samman.
-
Trampa ner materialet i omgångar och vattna därefter med varmt vatten, ett par hinkar per kvadratmeter. Om bänken är för torr kommer inte förbränningen igång ordentligt.
Det bör återstå 15 centimeter upp till locket (fönstret eller plasten) så att ett jordlager får plats, men detta läggs på först när värmen i bädden stabiliserats.
-
I början kan det bli mycket varmt i bädden, upp till 60 grader, men det är först när temperaturen sjunkit till stabila 20–30 grader som du bör lägga på jorden i ett lager på omkring 10 centimeter.
Materialet kommer att sjunka allteftersom och ge plats för växterna.
-
Lägg på locket, till exempel ett fönster.
-
Nu är varmbänken redo för plantering och nysådder!
Så håller du temperaturen jämn
Ibland kan det bli för varmt och fuktigt i varmbänken, då kan bänken behöva luftas. Omvänt kan det också bli för kallt vid tillfälliga köldknäppar, då kan du tillfälligt behöva skydda bänken med en gammal matta, bubbelplast, frigolitskivor eller annat lämpligt material du har till hands.
Skugga gärna det nyplanterade med skuggväv de första dagarna då solen genom glaset lätt blir stark.
Vad kan man odla i varmbänk?
Ärtskott, bladgrönt, salladslök och tidiga rotfrukter är ofta praktiska att börja med. Har du försådda småplantor går det extra snabbt att få resultat.
Blanda gärna grönsaker som växer ovan jord med sådana som växer under jord så vinner du utrymme. Det kan exempelvis vara rucola, mangold, spenat, plocksallat, dill, skott av sockerärt som blandas med morot, majrova och rädisor. Du kan även odla sommarblommor för senare utplantering i trädgården.
När du skördat första omgången under våren kan du med fördel så sådant som kräver mer värme, till exempel basilika.
Under hösten brukar en sista skörd med asiatiska grönsaker, snabbväxande bladgrönsaker som mizuna, rucola och spenat eller en ny omgång rädisor fungera bra.
Varmbänken går med andra ord att odla i flera gånger under säsongen och därefter kan du använda materialet som jordförbättring i rabatter eller land.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)