Campanula - så lyckas du

Campanula - så lyckas du

Campanulablomman bär klockor i blå och lila toner och trivs utmärkt både som krukväxt och ute i trädgården. Den sprider vårglädje tidigt och är fin i hemmet tillsammans med primula, påsklilja och andra lökväxter.

Användning och olika sorter

Inom campanulasläktet ryms en mängs olika sorter, här kan du läsa om några av de vanligaste.

Karpaterklocka (Campanula carpatica): Stora, runda klockformade blommor i blåviolett eller vitt. Trivs i full sol och är en tålig perenn som återkommer från år till år. Blommar i juli och augusti.

Murklocka (Campanula portenschlagiana): Ger härlig blomsterprakt med mängder av tättsittande blålila eller vita klockliknande blommor. Murklockans kompakta växtsätt gör den lämplig som krukväxt.

Stjärnklocka (Campanula pischarskyana): Krypande växt med små mörklila blommor. Blommar i juni till september i full sol till halvskugga. Stjärnklockan passar utmärkt i amplar, stenpartier och på murar. En lättodlad och långlivad perenn.

Riveraklocka (Isophylla): En blåblommande skönhet som gärna växer ut över krukkanten. Finns också med vita blommor, kallas då Betlehemsstjärna.

Änglaklocka (Campanula x haylodgensis): Ger massor av klockblommor i antingen vitt eller blått. De allra vanligaste sorterna har dubbla blommor.

Placering

Inomhus trivs Campanula bäst på en ljus plats som inte är för varm. Vill du plantera campanula utomhus är den särskilt fin i kruka tillsammans med andra sommarblommor som trivs i halvskugga. Campanulan trivs också utmärkt i stenpartier eller i trädgårdens sluttande rabatter som marktäckare. Välj då med fördel sorter som murklocka eller karpaterklocka.

Vattning och skötsel

Campanulan trivs om den får vatten 1-2 gånger i vecka och står sig extra längre om den får en svag dos näring ungefär varannan vecka. Ta bort vissna blommor vartefter så kommer det lättare nya knoppar.