Chili – odla din egen

Chili, en omtyckt spanskpeppar som ofta används inom matlagning över stora delar av världen. Chilin går att använda som en smaksättare för att hetta upp en maträtt och används då hel, i delar, torkad eller färsk.

Chili – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Capsicum

Hur planterar jag chili?

Chiliväxten är väldigt lättskött och den är även enkel att plantera.

  • Förberedelser
    Det du behöver är helt enkelt bra chilifrön, små planteringskärl i plast, cirka 5x5 centimeter, vanlig matjord och helst en planteringslampa. En lämplig tid att plantera dina chilifrön är i slutet av januari.

  • Placera två - tre frön i varje kruka med jord och placera gärna krukorna på ett varmt ställe i hemmet, exempelvis ovanför ett element. När du planterar chilifröna behövs några centimeters jord ovanpå. Se till att jorden alltid är fuktig. Innan fröet har börjat gro behövs egentligen inte särskilt mycket ljus.
  • Ljus
    Det brukar normalt sätt ta ett par veckor för grodden att komma upp. När grodden tagit sig upp ur jorden är det extra viktigt att plantan får mycket solljus.
  • Omplantering
    Efter att grodden blivit cirka 15 centimeter hög är det dags för omplantering. Välj krukor på cirka 12 centimeter i diameter. Allteftersom månaderna går och det börjar bli varmare utomhus kan du ställa ut krukorna. Det måste dock vara minst 10 grader både under dagen och natten. Bäst är det om du har tillgång till ett växthus men annars fungerar oftast en fiberduk bra om temperaturen hastigt skulle sjunka.

Odla chili – att tänka på

Trots att chili är lätt att odla så behöver den lång tid på sig, bäst är att så fröna inomhus redan under december-februari, då hinner plantorna bli rejält stora och ge frukt innan frost. Det viktigaste att tänka på vid chiliodling är att se till att sådden får; 
-god jord och regelbunden näring (gärna chilinäring)
-jämn fuktighet – så att frö och späda plantor inte torkar ut
- extra ljus via växtlampa – då ljuset från våra fönster inte räcker till under vintern. 

Plantorna bör regelbundet omplanteras i större krukor allteftersom rotsystemen fyller upp befintliga krukor. Slutkrukan bör vara stor, 15 l eller mer.
Tänk också på att chili är en växt från varmare breddgrader, plantera inte ut dina plantor förrän det är varmt (kring 10 grader) även på natten och sätt dem gärna längs en varm vägg i lä eller i ett växthus. Hjälp till med pollineringen genom att pensla blommorna med pensel eller ruska om plantorna med jämna mellanrum.

På senhösten (innan temperaturen understiger 10 grader) kan du ta in dina stora plantor för att mogna de sista frukterna, därefter kan plantorna övervintras om du vill. Gå igenom plantorna då och då för att upptäcka eventuell ohyra tidigt. Får du ett kraftigt angrepp kan det ibland vara enklare att så nya plantor under vintern än att försöka bekämpa det.

Går det att föröka chili?

Om du vill ta sticklingar från chili kan du klippa av en mjuk del av grenen, se till att du klipper snett i en vinkel på cirka 45 grader. När du väl har den avklippta grenen kan du ta av större blad, knoppar och blommor. Sätt ner den i en liten kruka med vanlig jord.

Efter planteringen är det bäst att placera krukan och sticklingen på ett varmt och fuktigt ställe, gärna i ett växthus eller drivhus. Ofta tar det en tid innan sticklingarna får nya blad och rötter, från 2 - 10 veckor. När grenen väl börjar få nya blad är du på god väg. Kolla på undersidan för att se när chilin har fått egna rötter. Då är det dags att plantera i en kruka med planteringsjord.

Ta hand om din chili på rätt sätt

  • Gödning
    Efter att du planterat och fått upp en växt behöver chilin gödning. Du kan ge samma gödningsmedel som du ger till tomater i mitten av maj, börja med små doser.
     
  • Placering
    Ungefär vid samma tid som du börjar med gödning brukar det också vara lagom att ställa ut växterna på exempelvis balkongen eller i köksträdgården. Eftersom solen vid den här tiden kan vara mycket stark är det bäst att placera dina plantor i skugga och gärna i vindstilla läge. Ett tips är att använda fiberduk då plantorna skyddas bättre.
     
  • Vattning
    När det är soliga dagar är det viktigt att vattna med mycket vatten eftersom chili suger åt sig mycket vätska. Ibland kan du behöva vattna både morgon och kväll – känn på jorden. När du vattnar chilin, se till att vattnet är rumstempererat genom att exempelvis hälla upp vattnet dagen innan.
     
  • Skörd
    Du kan skörda dina chilifrukter när de fått en grön färg, de mognar sedan på köksbänken. Det kan dock vara bra att veta att smaken oftast inte är lika utvecklad när de inte fått mogna hängande. 

Vilken sorts chili ska jag välja?

Capsicum är en stor familj med stora variationer på både färg, form och smak. Några av de mest kända växterna inom Capsicum-familjen är chilipeppar, cayennepeppar, paprika och jalapeño. Om du är osäker på vilken sort du bör plantera är den klassiska chilin ett bra val.

Du kan läsa mer om olika sorters chili här: Olika sorters chili och hur man mäter styrkan

Snabbfakta chili

  • Chilifrukter har en stor dos av både A-, B- och C-vitamin. När du äter mycket Capsicum chili utsöndrar kroppen endorfiner och ditt immunförsvar stärks.
  • Det är oftast själva fröna eller mellanväggarna i chilifrukten som är starka? Ett tips om du vill dra ner hettan är därför att ta bort frön och mellanväggar och använda själva ”skalet”.
  • En stor fördel med att plantera chili är du både kan ha de inomhus och utomhus. De kan leva väldigt länge så länge de får sol, näring och vatten.
  • Dessutom är chili något av det tidigaste du kan plantera. När du väl sått och plantan har växt till sig är den vacker att se på samtidigt som du kan vänta dig mycket chilifrukter varje år under en lång tid framöver.
  • Du kan dock både torka, frysa in och göra geléer på chilifrukten så att inget går till spillo. 

Läs mer

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen