Citronfikus – fakta och skötselråd

Citronfikusen härstammar från Ostindien och är ett träd som kan växa sig väldigt stort i naturligt tillstånd. Växten finns spridd framför allt i sydöstra och södra Asien och sträcker sig ner ända till nordöstra Australien.

Citronfikus – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Ficus microcarpa
Familj: Mullbärsväxter (Moraceae)

Skötselråd för citronfikus

När man har en citrusfikus i sitt hem så är det viktigt att tänka på att man måste vara noggrann med vattningen, men det är samtidigt inte heller helt avgörande för dess överlevnad om jorden skulle torka ut. Citrusfikusen tål nämligen måttlig uttorkning och står sig bra i sådana lägen, men att vattna den regelbundet är rekommendationen för att den ska bli så fin som möjligt.

När det gäller gödning så är citrusfikusen inte i behov av några större tillskott, men för att göra växten rättvisa är det rekommenderat att man göder växten regelbundet under sommaren, medan man i princip låter den vara under vintern.

Citronfikusen odlas precis som en vanlig krukväxt i Sverige. Det betyder i sin tur att det är en växt som trivs allra bäst i vanlig blomjord.

Omplantering

Det är också förhållandevis enkelt att plantera om en citronfikus, och det kommer märkas när den börjar behöva det. Det är framför allt rötterna som växer sig för stora för krukan, och i ett sådant läge är det dags att se till att hitta ett nytt hem för din fleråriga fikus. Tänk också på att inte täcka över rötterna med för mycket jord. 

Citronfikus – en lättskött bonsai

Att odla något som bonsai betyder att man medvetet låter en växt växa till sig och mogna, men göra det så att växten blir en miniatyr av den ursprungliga större varianten. Citronfikus är precis en sådan växt, då dess vilt växande motsvarighet kan växa sig väldigt höga, medan de varianterna som finns i Sverige odlas i kruka på ett bonsai-liknande sätt. Det betyder att dessa växer oftast är små, även om det finns potential också i de som vi odlar här. De kan nå en höjd på tre meter om man inte ser till att beskära citronfikusen, men vanligast är det trots allt med dessa miniatyrvarianter.

Med sina tydliga och markerade rötter och sina medelstora, blanka och mörkgröna blad så är citronfikusen en väldigt iögonfallande växt, som det är lätt att härleda till sina asiatiska rötter. Det är lätt att ta hand om en citronfikus och de trivs som allra bäst när de får stå på ljusa platser eller i någon form av halvskugga. Man ska dock undvika att placera sin citronfikus i direkt solljus.

Här i Sverige så är citronfikus vanlig som krukväxt och växer bara till bråkdelen av sina vilt växande släktningar - ändå kan den komma upp i rejäla två till tre meter i en kruka.

Kortfakta citronfikus

  • Odlas som en bonsai.
  • Har fått sitt namn efter att bladen liknar citronträdets – ger alltså inte citroner.
  • Påminner mycket om arten benjaminfikus och förväxlas ofta med just den.
  • Har ett väldigt markerat och tydligt rotsystem.
  • Kallas också för dvärgfikus, rumsfikus och ficus moclame.

Mer om fikus och inneväxter

Läs mer om hur du gör för att plantera om växter >>
Inred med gröna växter på olika sätt >>
Fem vägar till en lycklig och välmående växt >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen