Daggkåpa – plantering och skötsel

Från Kaukasus kommer denna otroligt vackra och lättodlade perenn som växer lite här och var i vårt avlånga land. Daggkåpan är precis lika lätt att hitta vid vägkanter och gräsmarker som den är i många rabatter i svenska trädgårdar.

Daggkåpa – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Alchemilla vulgaris
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odling och skötsel av daggkåpa

Daggkåpan är en anspråkslös och härdig perenn som inte kräver speciellt mycket i omvårdnad. Genom att plantera den i vanlig planteringsjord och gödsel så har du gjort det som primärt behövs för att daggkåpa ska trivas som bäst.

Det är lätt att ta hand om den, den växter snabbt och kommer dessutom att leva under lång tid, inte minst för att den är väldigt bra på att självså sig via sina fröer. Det gör att den lätt och snabbt kan sprida sig i trädgården. För att undvika detta beskär du bort blommorna innan de blommat över.

Trivs som allra bäst i sol eller halvskugga, vilket gör att du kan placera den lite varsomhelst i trädgården, med fördel i utmanande områden där andra växter inte trivs.

Se dock till att jorden hålls hyfsat fuktig och att det finns tillräckligt med näring – magra jordar är ett säkert sätt att se till att daggkåpan inte överlever. Beskärning av växten görs på våren, då man beskär den ner till marknivå.

Daggkåpan, en historiskt populär växt i flera sammanhang

Som så tydligt redan framgått så har daggkåpa varit en växt som har och har haft inflytande på olika delar av våra liv. Dels så har det varit en viktig medicinalväxt för framför allt kvinnor, men har varit minst lika viktig när det kommer till sårläkning och bekämpningen av infektioner.

Utöver det så använde alkemister daggkåpa, då den lilla ansamling av vätska som bildas i mitten av bladen ansågs vara en viktig ingrediens för att framställa guld.

Utseende

Det går att prata hur mycket som helst om vad daggkåpan har för funktion och användning, men för att beskriva utseendet lite närmre så skiljer det sig mellan olika sorter.

Gemensamt för daggkåpa är att växten växer frodigt och tuvbildande, vilket gör den till en väldigt bra marktäckare. Bladen, som är blågröna eller gröna, känns igen genom sina veckade och kupade rosettblad.

Blommar med gulgröna blommor i överflöd under juni månad, och plockar man bort vissna blommor kan växten blomma igen innan vintervilan. Höjden blir omkring 30 till 50 centimeter.

daggkåpa

Det finns många som ser daggkåpan som en växt som sprider sig lite väl mycket och snabbt, och kan därför betraktas som ogräs, men det finns all anledning att se daggkåpan som en växt som lyfter trädgården på många sätt! Denna traditionella växt har historiskt sett agerat som läkemedelsväxt på olika vis, så det finns både ett historiskt såväl som estetiskt värde i daggkåpan!

Kortfakta om daggkåpa

  • Växtens blad kan ätas som sallad
  • Kan användas som färgväxt för att färga textiler
  • Kan användas som läkeört under graviditet, efter förlossning och för en regelbunden menstruation
  • Har historiskt sett också hafts för användning som kompress för att skynda på sårläkning och verka aktivt mot svullnader och infektioner
  • Fått sitt namn efter den vätska som samlas i de kupade bladen
  • Härstammar från Kaukasus och Karpaterna
  • Kallas bland annat för Mariakåpa, Vårfrukåpa, Kärringöron, Rynkblad och daggskål

Råd och inspiration för perenner

Perennodling - kolla våra tips för att lyckas >>
Få råd och inspiration till att odla perenner i kruka >>
Lär dig mer om olika perenna växter >>
Välj rätt jord till dina växter med hjälp av vår guide >>

Du är här:

Teman:

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Flytande näring

1 L

119:-
Läs mer
Redskapsset
Sänkt pris

Redskapsset

Längd 38 cm

2990 5490
Läs mer
Trädgårdshandske tyg
Sänkt pris

Trädgårdshandske tyg

M, Flerfärgad

3990 6990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen