Deadheading – metoden som får dina blommor att blomma på nytt

Tycker du att blommorna i trädgården vissnar alldeles för snabbt? Då är det dags att prova deadheading – ansningsmetoden som får blommorna att blomma både längre och rikligare.

Deadheading – metoden som får dina blommor att blomma på nytt

När en blomma har gjort sitt och börjar vissna riktar den in sig på att sätta frö, det innebär att all blomning minskar och slutligen avtar. Som tur är går det att lura många blommor att sätta nya flor även sent på säsongen.

Frösättande blommor som penséer, nävor, margeriter, ringblommor, pelargoner, luktärtor, petunia, rosenskäror, lejongap och zinnior, är exempel på blommor som lätt kan få nytt liv genom deadheading. 

Även vissa perenner som kantnepeta, stäppsalvia, lavendel, temynta, stjärnflocka, purpurklätt och rosor mår bra av ansning.

Rosor bör dock ansas lite olika beroende på sort, men det vanligaste är att ta bort den döda rosen inklusive den korta stammen ner till första förgrening eller en ny knopp. När en hel gren blommat ut går det i vissa fall att klippa av den ännu lite längre ner. Bra att veta är att rosor inte ska ansas under senhösten då plantan förbereder sig inför vintervilan.

Hur går deadheading till?

Det vanligaste är att knipsa bort blomman och stjälken ovanför ett nytt bladpar eller knopp vilket brukar vara ungefär fem-tio centimeter ner, lite beroende på vilken blomma det rör sig om. Du bör inte beskära för nära marken eller ta bort alltför mycket för då riskerar du att stjälken torkar ut, men du ska inte heller knipsa bort endast blomhuvudet.

Vissa mer buskartade växter med mängder av små blommor går att beskära på ett annat sätt, ta helt enkelt ett rejält grepp om hela plantan och klipp av allting ungefär fem till tio centimeter ner – givetvis med hänsyn till nya knoppar om det finns. Är det många små blommor på samma stam brukar det vara lagom att göra denna beskärning när omkring 70 procent av blommorna börjat vissna.

Verktyg

Det går alldeles utmärkt att knipsa bort döda blommor med fingrarna, men en sekatör ger ett renare snitt och lämpar sig bättre till rosor och andra blommor med tjockare stam.

Höst och vinter

Under senhösten kan det vara bra att låta en del av blommorna stå kvar och sätta frö. Dessa kan du sedan skörda och så under nästa säsong. Det kan också vara vackert att låta fröställningar stå kvar över vintern och bli täckta av gnistrande snökristaller. På våren kan frökapslarna också bli en fin matreserv för insekter och småfåglar.

Mår alla blommor bra av deadheading?

Nej, vissa blommor blommar bara en gång per säsong, det gäller till exempel de flesta lökväxter, som tulpaner och påskliljor. Inte heller pioner, rosenstav eller andra blommor som bara blommar en gång vinner på deadheading. 

Det finns även blommor som har en så lång utvecklingstid att nya blommor omöjligt hinner komma innan vintern. En annan kategori som inte heller bör ansas är blommande växter som är avsedda att ge bär eller frukt, förlorar de sina blommor uteblir skörden.

Regelbunden ansning underlättar

Ansar du bort vissna blommor varje eller varannan dag under sommaren kommer blommorna alltid att se fräscha ut. Näringsvattna gärna då och då så ger du nya blommor en fin start.

Deadheading gynnar mångfalden

Pollinatörer som fjärilar, humlor och bin minskar drastiskt i hela världen och även hos oss, genom att förlänga blomningssäsongen med deadheading hjälper du nyttiga insekter att få tag på livsviktig nektar och pollen hela säsongen.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Classic Sekatör Gardena

Grön

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen