Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Skapa en välkomnande höstentré

December – julstämning både inne och ute

December – julstämning både inne och ute

Det lackar mot jul och trädgården har gått i vila – men under årets mörkaste månad finns det mycket vi kan göra för att njuta av årstiden både ute och inne.

Så kan du njuta utomhus i december

Genom att inreda trädgården och entrén med julblommor, olika barrväxter i krukor och belysning blir den precis så välkomnande och levande som du vill att den ska vara.

För många är ljung, julrosor, små enar och cypresser en självklarhet. Glöm inte att dekorera frostfria krukor och urnor med mossa och kottar så ser det både mera naturligt och juligt ut.

Hjälp växterna klara kylan

Titta gärna till dina övervintrande växter i trädgården eller på balkongen. Om du har växter som är nyplanterade eller mindre härdiga är det bra att täcka dem när marken frusit - men innan snön lagt sig.

I dag finns det många varianter av vävar i våra butiker, så som fiberdukar och jutefiltar. Det finns även specialgjorda skydd att dra på krukor och känsliga trädkronor. På marken fungerar också höstlöv, granruskor eller halm som skydd mot kylan.

Välj frosttåliga krukor och urnor med dräneringshål i botten och skydda växterna från markens kyla med frigolit undertill och linda dem invändigt med väv eller bubbelplast. Tänk på att ju större kruka du planterar växterna i desto mer jordvolym är det, vilket ökar chansen att växterna överlever under det kalla vinterhalvåret.

Skydda buskarna mot skador

Om jorden inte har djup tjäle kan du passa på att slå ned planteringsstöd eller trästolpar vid ömtåliga prydnadsbuskar och bärbuskar. Då riskerar inte grenarna att knäckas av snötyngden.

Det går också att binda ihop buskar och barrväxter till formen av en spetsig enbuske. Då kommer inte snön in i grenverket. Träd och buskar som redan blivit snöklädda mår bra av att vi befriar dem från snötyngden.

Tänk också på att både harar, rådjur och sorkar gärna förser sig i våra trädgårdar på vintern. Därför är det bra att träd och buskar får någon form av gnagskydd. Det finns till exempel plastspiraler, plastnät och juteväv.

Ge fåglarna mat

Våra småfåglar har antagligen glatt sig åt rönnbär, oxelbär och äpplen i trädgården, men på vintern har de svårt att hitta mat. De uppskattar verkligen om du sätter ut en fågelmatare och serverar talgbollar, jordnötter och energirika frön, som till exempel solrosfrön.

Om du inte vill att sidensvansen och domherren ska samsas med ekorren vid fågelbordet är det bra ett välja en variant av fågelmatare där ekorren inte kommer åt maten.

Belys växter och hus

För att skapa julstämning i trädgården, på terrassen eller balkongen är det allt fler som dekorerar med flera sorters belysning. Varje år kommer nya varianter av ljusdekorationer och ljuskällor att välja på.

Det finns ljusslingor i många olika längder och färger, men de som har energisnåla och hållbara LED-lampor blir allt vanligare. Det finns också förlängningsslingor som kan kopplas ihop med andra ljusslingor.

För den som föredrar ett lite mjukare sken finns det numera ljusslingor med varmvita LED-lampor. Såväl granar, trädkronor och buskar, som balkongräcken, fasader och entréer kan lysas upp.

Glöm inte att bara vara och njuta i trädgården!

  • Tänd en brasa i en eldstad på gården. Umgås runt elden med värmande filtar och fällar, omgivna av barrväxter med ljusslingor och lyktor i.
  • Koka glögg på öppen eld. Njut av värmen som sprids i trädgården - och av gemenskapen.

Så kan du njuta inomhus i december

I början av december är det många som pyntar hemmet med julblommor på bord och i fönsterbrädor. Den klassiska julstjärnan är fortfarande den stora favoriten.

Men den praktfulla amaryllisen har blivit allt mer populär och finns både odlad i kruka och som lök att driva upp själv.

Vacker luftfuktare och en doft av jul

Julrosor och azaleor ökar också i popularitet. Azalean är inte bara betagande vacker utan fungerar även som luftfuktare. Den kräver också ganska mycket vatten och vill inte torka ut helt.

Doften av hyacint för tankarna till första advent och jul. Dessa doftande favoriter dekorerar vi gärna med inne för att skapa julstämning.

Gör egna juldekorationer

Att göra din egen julgrupp kan vara både lustfyllt och rogivande. Doften av jord, mossa och barr sprider en behaglig julkänsla.

Även julkransar är roligt och avkopplande att göra själv. Det är enklast att utgå från en färdig stomme av halm som finns att köpa i våra butiker.

Se hur du gör här >>

Belysningen inomhus kan göra mycket för att skapa en mysig julstämning. Elektriska julstjärnor till både fönster och bord finns i alla möjliga färger och material. Vackra adventsljusstakar i fönstren är också något som sprider en varm och fin julstämning.

Mer om jul

Så lyckas du med din azalea >>
Så tar du hand om din julgran >>
Se våra julgranor >>

Julros 'Verboom Beauty'

Ø10.5 cm, Vit

149:-
Läs mer
Ej i säsong

Fågelmat solrosfrö i hink

5.5 kg

199:-
Läs mer

Ljusslinga Alvin med batteri

Längd 5.5 m, Svart

9990
Läs mer

Kinesisk en 'Stricta'

Höjd 70 cm, Blå

199:-
Läs mer

Kruka Iqbana

Ø49 cm, Svart

599:-
Läs mer
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc