Trädgårdskalender vinter – detta kan du göra i trädgården vintertid

Nu vilar trädgården ett par månader, och det är ett perfekt tillfälle för planering inför nästa säsong. Det är nu du skapar grunden till den trädgård du kan njuta av resten av året. Analysera vad som gick bra förra året och vad som bör göras annorlunda framåt.

Trädgårdskalender vinter – detta kan du göra i trädgården vintertid

I vår stilguide – En värld av trädgårdar – kan du inspireras av sex olika trädgårdsstilar – klassisk, nordisk, jordnära, romantisk, medelhavs- och japandi-trädgård. Nedan skriver vi generellt om trädgården på vintern, innan vi dyker ner i konkreta tips för varje enskild stil. Många av oss har inte bara en stil i trädgården, vi mixar och matchar från flera, så här finns mycket att hämta för alla med trädgård.

Trädgårdssysslor på vintern

Vintern är det perfekta tillfället att planera nästa säsong i trädgården. Oavsett om du har stora projekt på gång eller bara vill fixa några småsaker – trädgårdsplanering är vägen till drömträdgården.

  • Hjälp växterna att klara kylan
    Har du växter som är nyplanterade, eller mindre härdiga, är det smart att täcka dem när marken fryser, men innan snön lägger sig. Välj frosttåliga krukor med dräneringshål i botten, och skydda växterna från kylan i marken med frigolit under och bubbelplast runt. Vintertäckning kan vara räddningen växterna behöver.
       
  • Ta bort tung snö
    Se till att träd, buskar och perenner inte knäcks om snölagret blir tungt. Buskar kan bindas ihop så att de får en spetsig form – då kommer inte snön in lika lätt mellan grenarna.
       
  • Skydda växterna mot hungriga djur
    Rådjur, harar och gnagare kan hitta till våra trädgårdar på vintern. Om du vill säkra att träd och buskar inte blir uppätna kan du sätta nät runt.
       
  • Ljusa upp i vintermörkret
    Julljus har blivit vinterljus. Många dekorerar med ljusslingor tidigt på vintern och tar inte ner dem igen förrän våren kommer. Både träd och buskar, såväl som balkongräcken, fasader och entrépartier kan belysas.
       
  • Låt julen blomstra
    Dekorera entrépartiet till jul med vintergröna buskar och säsongstypiska blommor – växter är pricken över i:et när du ska skapa julstämning.
       
  • Hjälp småfåglarna
    Småfåglarna våra behöver hjälp genom vintern, och de uppskattar om du serverar näringsrik fågelmat. Vill du göra något extra kan du också göra egen fågelmat som sprider julglädje.
       
  • Använd trädgården
    Vintern kan faktiskt också vara trädgårdstid. Tänd en eld i en eldkorg på uteplatsen. Samlas runt elden med varma filtar och skinnfällar. Koka glögg över öppen eld. Grilla ostsmörgåsar och njut av den friska vinterluften.
       
  • Starta året med att så ett frö
    Det sägs att odlingssäsongen startar den 1 januari. De allra ivrigaste startar året med att förkultivera inför säsongen som kommer. Oavsett om du är bland dessa eller inte, så är de första månaderna på året tiden för att utforska årets frösortiment. Ska du odla chili, paprika, kronärtskockor eller pelargoner, bör du faktiskt starta redan i januari. Kolla in vår såkalender för tips, månad för månad.
       
  • Tjuvstarta våren
    Snart kommer den härliga våren, men redan i januari och februari kan du få ett glimt av vår med primula, pärlhyacint, snödroppar och påskliljor som finns i butikerna. Om det fortfarande är för kallt för att de ska kunna stå ute, kan du njuta av de tidiga vårtecknen inomhus.

     

Vinter i en värld av trädgårdar

Olika trädgårdar har olika behov av skötsel, nedan listar vi det viktigaste för de sex olika stilarna i vår stilguide – En värld av trädgårdar.

Klassisk trädgård på vintern

I den klassiska trädgården finns skönhet i varje säsong – vintern är inget undantag.

  • Hälsa välkommen med ett vackert entréparti
    Det finns många fina växter som tål frost. Genom att byta ut tillbehör som lyktor och ljus, kan du också få ett entréparti som perfekt matchar säsongen. Ett fint entréparti som skapar julstämning, kan bytas ut mot ett mer klassiskt vintertema när högtiden är över.
      
  • Gör en dörrkrans
    För att sätta pricken över i:et, kan du göra din egen dörrkrans av barrväxter, eller varför inte en mosskrans?
     
  • Sköt om pelargonerna
    Pelargonerna som togs in före frosten kommer, vattnas sparsamt under vintern. När det närmar sig februari–mars, kan du börja väcka pelargonerna till liv igen.

   

Nordisk trädgård på vintern

Låt den nordiska trädgården vila genom vintern, och sätt stämningen för nästa säsong.

  • Stila till entrén
    Fyll frosttåliga krukor med vintergröna barrträd, så har du ett fint entréparti som står sig genom hela vintern – dekorera med en enkel ljusslinga – voilà, julstämning!
      
  • Låt gräsmattan vara
    För en perfekt gräsmatta nästa år är det bäst att trampa så lite som möjligt på gräsmattan vintertid. 
       
  • Skydda häcken mot vårsolen
    Om vårsolen lyser medan det fortfarande är frost i marken kan häcken få det tufft, växterna klarar helt enkelt inte att ta upp vattnet som behövs för att tåla solen. Har du en nyplanterad häck bör du täcka den. Använd något ljust, till exempel juteväv eller gamla vita lakan, så att häcken inte kokar under skyddet.

    

Jordnära trädgård på vintern

Ta med den jordnära trädgården in i vintern. Det bästa med att odla själv är att du kan göra det året runt.

  • Ge nytt liv till julväxterna
    De flesta blommor vi dekorerar med till jul kan fint leva längre än julveckorna. Här får du hållbarhetstips för de vanligaste julblommorna.
        
  • Vinterså
    Visst kan du så ute på vintern! Det kan förlänga säsongen, frigöra plats inne och ge dig både tidig skörd och härdiga växter. Vinterså i plastlådor eller på friland och i odlingslådor.
       
  • Odling inomhus
    Med växtbelysning kan du odla groddar, örter och mikrogrönt inomhus. En del grönsaker kan också odlas inomhus. Ett enkelt och spännande alternativ är att odla hydroponiskt – utan jord.
       
  • Planera nästa utesäsong
    Använd vintermånaderna till att planera säsongen. Välj bland hundratals frösorter, planera placering och gör en plan för att utnyttja utrymmet. Skapa en köksträdgård, om du inte redan har en, och ta reda på hur många växter det får plats i en pallkrage. Kanske blir detta året då drömmen om växthus blir verklighet?
     
  • Förkultivera inomhus och utomhus
    Många grönsaker behöver mer tid på sig än vad vår relativt korta utesäsong kan ge, så förkultivering är en viktig syssla på vintern. Du kan förkultivera inomhus eller i växthus och odlingstunnel. Kolla in vår såkalender, där du får såtips månad för månad. Vi har självklart också bra tips på utrustning, råd för att få svårgrodda frön att gro och tips om det uppstår problem med förkultiveringen. 

    

Romantisk trädgård på vintern

Vintern är ovanligt färglös i den romantiska trädgården, men snart exploderar den i doft och färg.

  • Planera ros-trädgården
    Det blir aldrig nog med rosor i en romantisk trädgård, så planera rosträdgården nu på vintern – oavsett om du ska skapa en helt ny eller bara fylla på med några fler sorter.
       
  • Kolla knölarna
    Har du tagit in Dahlia-knölar på hösten ligger de säkert tryggt förvarade nu – svalt, men frostfritt. Kolla till dem då och då, och se till att de inte håller på att mögla eller torka. Ser de väldigt torra ut kan du spraya dem med lite vatten.
     
  • Skydda rosorna mot frost och vårsol
    Skydda trädgårdsrosorna mot frost genom att täcka dem med granris, särskilt om det är barfrost. Om vårsolen kommer tidigt, kan du förhindra skador från direkt sol genom att täcka över rosorna med juteväv eller liknande.
       
  • Tänk på blomsterlöken
    Om det fortfarande ligger mycket snö över ställena där du har satt ner höstlökar kan du försiktigt hjälpa lökarna att titta fram lite tidigare genom att flytta bort en del av snön. Kanske får du se de första snödropparna redan i de sista vintermånaderna.

    

Medelhavsträdgård på vintern

Få saker påminner om sydliga breddgrader i medelhavsträdgården den här årstiden, men gör dig redo för snart kommer våren.

    

Japandi-trädgård på vintern

Vatten är essentiellt i en japandi-trädgård, och här finns det en del att tänka på under vintern.

  • Planera trädgårdsdammen
    Har du ännu inte förverkligat drömmen om vatten i trädgården, så använd vintern till att planera en trädgårdsdamm. Detta kan göras enkelt eller komplicerat, litet eller stort, beroende på vad du har plats, tid och motivation för. Kanske vill du bara ha ett enkelt vattenspel med några vattenväxter?
     
  • Vintersäkra trädgårdsdammen
    Ta bort löv och växtrester från vattnet i trädgårdsdammen innan frosten kommer, så att du inte får algblooming till våren. Töm filtret på vatten och rengör det ordentligt. Pumpar som står där vattnet kommer att bottenfrysa måste tas in. Slangar mellan filter och pump kan vanligen ligga ute.
     
  • Se till att fiskarna har luft, mat och värme
    Har du fisk i vattnet, behöver de syre för att överleva, det måste därför vara ett hål i dammen som hålls fritt från is. Sätt dig in i vad dina fiskar behöver när det kommer till luft, temperatur och mat. Vissa typer av fisk måste flyttas in för vintern, andra kan överleva med hjälp av en så kallad värmare till dammen.
     
  • Tänk på vattenväxterna
    Härdiga vattenväxter kan stå kvar där du planterat dem över vintern. Flytväxter överlever tyvärr inte våra kalla vintrar. Vattenlinjer i djupa trädgårdsdammar (över 50 cm) som fått växa till sig riktigt kan dock klara sig. De kan annars tas in för vintern och förvaras i några få plusgrader – i en hink med vatten eller torrt.
     
  • Skydda rhododendron mot vårsolen
    Om solen börjar skina på vårkanten, men tjälen ännu inte har släppt, är det smart att skydda rhododendron-busken med säckväv. 

Vinter är också trädgårdstid

Även om snön ligger som ett täcke över trädgården under vintern finns det mycket du kan göra för trädgården under denna årstid. Det är på många sätt nu du lägger grunden för de härliga varma säsongerna som kommer. Så planera för vår, men kom också ihåg att njuta av de kalla månaderna och skönheten i en frusen trädgård.



Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen