Den klimatsmarta trädgården

Den stora växttrenden just nu är att odla klimatsmart och utöka sin medvetenhet. Rätt odlingsjord tillsammans med snälla pollinerare och nyttodjur är viktiga komponenter i den klimatsmarta trädgården. Det är samtidigt viktigt att trädgården klarar olika klimatförändringar och att den gynnar biologisk mångfald. Läs mer här!

Vad innebär en klimatsmart trädgård?

På det stora hela innebär en klimatsmart trädgård flera saker. Kortfattat ska det finnas en balans av den biologiska mångfalden, lokala förutsättningar och tekniker som gör att trädgården både blir funktionell och snäll mot miljön. Detta gäller inte bara för dem som har ett stort trädgårdsland eller en kolonilott, utan även för en storstadsbo med balkong eller miniväxthus. Alla kan odla klimatsmart!

Nyttoinsekternas roll

Allt fler har uppmärksammat den viktiga roll som nyttoinsekterna har när det kommer till pollinering, att angripa skadedjur och bidra till den biologiska mångfalden. Humlor, bin och nyckelpigor hjälper till att hålla din trädgård i gott skick och få växtligheten att må bra. Likaså om man vänder på det – rätt blommor och växter drar till sig dessa nyttoinsekter vilket gynnar alla parter. Ett annat djur som kan bli trädgårdens räddare är grodan. Groddjuren är hotade arter och fantastiska på att mota skadedjur. Låt dem ta plats i din växtlighet!

Närodlade växter

Ekologiska grönsaker och närodlade växter blir allt mer populära, inte minst för att de minskar på transporter ute i världen. För visst är det gott att kunna äta av det man sått själv från frö till färdig gröda? Odla dina näringsrika tomater, gurkor, örter och kryddor och andra bladgrönsaker och känn skillnaden mot dem du köper i butik. Du kan odla ätbara växter både i trädgårdslandet och på balkongen eller uteplatsen om du bor i lägenhet.

Rätt odlingsjord till rätt växter

Jorden är växternas livskälla och apotek på samma gång. Precis som människan behöver rätt kost för att må bra behöver plantor rätt jord för att frodas och få styrka. Dock är det viktigt att jorden också är miljövänlig och naturlig och inte innehåller farliga ämnen som hotar mikrolivet. Om du vill odla klimatsmart kan du välja ekologisk jord eller jord med naturligt gödsel.

Andra fixartips för mindre klimatavtryck

Det finns mycket du kan göra själv för att odla en hållbar trädgård. En del gynnar även din egen ekonomi eftersom det handlar om återanvändning och sparande.

  • Fröspara. Släng inte dina överblivna fröer. Spara dem till nästa säsong. En del fröer är lättare än andra att spara såsom tomat, vallmo, krasse och ruccola. Lägg fröerna i lite hushållspapper och förvara torrt.
     
  • Ta tillvara på trälådor. Gamla fruktlådor av trä är perfekta för hemmaodlingar. Du kan även ta spillvirke och snickra ihop dina egna. Måla gärna i fina och miljövänliga färger för en sprudlande trädgård. Mindre lådor kan hängas upp med snören för att undvika skadedjur på marken.
     
  • Kompost. Se till att ha en kompost i trädgården för det organiska avfallet. Den blir ett perfekt hem åt vissa nyttodjur samtidigt som den förser trädgårdens alla växter med näringsrik jord.

Läs mer

Starta en egen ekologisk odling>>
Växter som gynnar bin och pollinering>>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc