6 tips för en miljövänlig trädgård

En trädgård i balans där djur och natur frodas är bra för miljön, men det ger också friskare växter och större skördar. Här är knepen som hjälper till att öka mångfalden och förbättra jorden, tipsen som lyfter trädgården helt enkelt!

6 tips för en miljövänlig trädgård

Här är sex effektiva tips för hur du gör trädgården mer miljövänlig.

1. Gynna jorden

En frisk levande jord är grunden till allt. En jord som saknar mull, mikroliv och maskar kan inte hålla näring eller vatten på ett effektivt vis.

Det bästa sättet att förbättra jordar, oavsett om det är uttjänta jordar, kompakta lerjordar eller näringsfattiga sandjordar är att tillföra mängder med organiskt material, exempelvis kompost, gräsklipp, löv, halm, bokashi och gödsel. Det är nämligen det som mikrolivet, de små organismer vi inte kan se med blotta ögat, insekter och maskar lever av. Nedbrytarna arbetar sedan som små trädgårdsmästare och bryter ner materialet till mull, samtidigt som de tillgängliggör näringsämnen till växterna. De förbättrar också jordstrukturen så att jorden håller vatten och näring på ett ultimat sätt.   

Täckodling är ett sätt att gynna livet i jorden, då får mikrolivet och maskarna all mat de behöver och fukt och näring hålls effektivt kvar i marken, men du kan också regelbundet tillföra organiskt material på andra sätt exempelvis genom kompost, brunnen naturgödsel eller bokashi.

Det vi bör komma ihåg är att när vi skördar tar vi näringsämnen från jorden, och de behöver då återställas för att det ska bli en bra balans.

Läs också
Jordförbättra hård lera och näringsfattig sandjord

2. Skapa mångfald för insekterna

Att odla många sorters växter och blommor gynnar både jorden och de viktiga insekterna – pollinatörer. Låt trädgården bli ett paradis med mängder av olika blommor, växter och grönsaker. Skilda sorter tilltalar olika typer av insekter och när floran är bred får du fler pollinerare, nedbrytare och rovinsekter som hjälper dig i trädgården.

Låt ringblommor och honungsört växa i grönsakslandet och odla gärna äldre sorters blommor som funnits på platsen under lång tid, de är insekterna vana vid. Tänk även på att en lång blomningssäsong gynnar både insekter och djur, odla därför vårlökar och senblommande perenner för att dra ut på säsongen.  

Läs också
Hösten – bästa tiden att plantera blomsterlökar åt nyttiga insekter

Vill du läsa mer om samodling och effektiva växtkombinationer, läs gärna vidare om permakultur och woodlands, två spännande odlingsmetoder där naturen får ta plats.

3. Ge insekterna bon och vatten

Fjärilar, bin, humlor, skalbaggar och andra insekter mår bra av lite extra uppmärksamhet. Ge sandbin en sandhög eller sätt upp ett insektshotell. Det kommer gynna både smådjuren och din trädgård.

Läs också
Bygg eget insektshotell – i sju enkla steg

Många hotade skalbaggar och andra vedlevande insekter har brist på boplatser och behöver träd i olika stadier av nedbrytning för att överleva, låt därför äldre träd stå kvar och spara gärna högar med grenar för att gynna dem.

Alla insekter och djur behöver vatten så ordna också med ett långgrunt bad, exempelvis ett fat med grus och vatten, så det finns något att dricka under varma sommardagar.  

4. Dra ner på städningen

I naturen är det ingen som krattar och kör lövblåsar, låt gärna löven ligga kvar och bli till mull på plats eller kratta in dem i rabatterna, det gynnar mikrolivet och jorden. En gammal kompost eller rishög kan också bli bo till igelkottar. Även ogräshörnor med nässlor och kirskål har en funktion i den ekologiska trädgården, de fungerar som barnkammare åt till exempel fjärilar. Visste du att många typer av ogräs kan ätas eller förvandlas till helt gratis växtnäring?

Läs också
Locka igelkottar, ekorrar och fåglar till trädgården

5. Gör om gräsmattan till en äng

Få insekts- och djurarter trivs på gräsmattan gör istället om en del av den eller hela till en blomsteräng. Det är idag brist på ängsmarker vilket påverkar fjärilar och många andra insekter negativt. En äng är ett paradis för pollinerare och dessutom lättskött, den slås bara en gång om året. 

Läs också
Så en blomsteräng

6. Spara på grundvatten

Genom att vattna mindre sparar du inte bara på vatten utan även på energi och pengar. Samla regnvatten i tunnor och passa på att vattna efter regn, då når vattnet djupare ner och dunstar inte på samma sätt som när marken är torr. Ett annat effektivt sätt att spara vatten på är att täckodla, det minskar vattenbehovet med cirka sjuttio procent. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Täckbark

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Blomsterblandning för bin

15 kvm, Flerfärgad

119:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 37 cm, Trä

4990 199:-
Läs mer

Kompostströ och toabark

50 L

179:-
Läs mer

Regntunna 200L

200 L, Grå

1299:-
Läs mer

Kompostbehållare Garden Easy

300 L, Svart

799:-
Läs mer

Blomsterblandning ängsblommor

15 kvm, Flerfärgad

119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen