Doftpelargon – fakta och skötselråd

Tänk om du kunde ha en växt i ditt hem som luktade av apelsin eller kanske choklad. Det är faktiskt inte omöjligt! Du som redan vet vad en doftpelargon kan göra har med all säkerhet känt en stor variation av dofter från denna växt, som frigör kraftiga och distinkta dofter när man lätt vidrör dess blad.

Doftpelargon – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Pelargonium graveolens Fresh
Familj: näveväxter (Geraniaceae)

Odlingstips och skötselråd för doftpelargon

Doftpelargoner vill väldigt gärna ha jord som har fin och bra dräneringsförmåga eftersom att den inte tål för fuktig jord. Idag finns det jord som är speciellt anpassad för att vara pelargonjord, och det är också den som ska användas för att en doftpelargon ska trivas som allra bäst. Tillika finns det också speciell pelargongödning som ska spädas i vattnet under växtens tillväxtstadie. Se också till att inte ha för små krukor, och plantera om i större kruka när rötterna inte får plats längre.

Plantera ut och vinterförvara doftpelargon

Man kan plantera ut doftpelargonen under sommaren, men plocka upp den för att vinterförvara inomhus i ett ljust och svalt klimat. Se också till att inte utsätta doftpelargonen för starkt solsken, utan den trivs som bäst i ett område som är lätt skuggat.

En fröjd för både syn och luktsinne

Det är något väldigt speciellt med den här gruppen av pelargoner. Rent botaniskt sett så tillhör den ingen vedertagen grupp av växter, då doftpelargoner många gånger är en korsning mellan olika sorter. Det finns exempelvis typer av pelargoner som doftar på samma sätt, men som inte klassas under gruppen doftpelargoner. Det spelar dock mindre roll när man upptäcker dels prakten som växten ger ett hem men framför allt den doft som har blivit ikonisk för doftpelargonen.

Doftpelargonens blommor

Blommorna som växer på doftpelargonen är oftast ganska små till storleken och enkla till sorten, med fem kronblad i en oftast rosaröd färg, men som också kan vara helt vita. De blir omkring två centimeter i diameter och blommar under tidig vår och sedan under sensommaren/hösten. Oftast så sitter blommorna på doftpelargonen i grupper.

Bladen

Beroende på vilken sort som du har så ser bladen olika ut från växt till växt. De är olika stora med olika längder och former, där de kan vara både spretiga och rundade. Färgen som bladen har brukar hålla sig till olika nyanser av grönt, där vissa sorter också kan visa upp gråa eller silvriga inslag. Överlag är bladen på en doftpelargon lena och håriga, men det finns sorter som både kan vara helt släta eller till och med sträva.

Doften sprids genom hela hemmet och kan skapa helt fantastiska miljöer. Doften är inte heller allt som en doftpelargon har att komma med – det bjuder också på ett fantastiskt bladverk och toppar det hela med några vackra blommor!

Snabbfakta doftpelargon

  • Dofter av olika sorter när man rör vid bladen.
  • Används i parfymindustrin.
  • Kan också användas som smaksättare i matlagning och bakning.
  • Kom till Europa under 1600-talet.
  • Blommar tidig vår och sen höst under kortare tid.
  • Kan med fördel utplanteras under sommaren.

Mer om pelargoner

Lär dig mer om pelargoner >>
Få enkla tips till hur du förökar krukväxter med sticklingar >>
Hitta en fin kruka till din doftpelargon >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen