Dracena - lättskött palmliknande växt i många storlekar

Dracena - lättskött palmliknande växt i många storlekar

Dracena är en lättskött växtsort som finns i närmare femtio olika varianter i vilt tillstånd. Den härstammar från Afrikaregionen men finns även på andra platser. I Sverige har den kommit att bli en av de mest populära krukväxterna.

Dracenan skänker en fyllig grönska till ens hem om man bara sköter den rätt, och att sköta en dracena är inte särskilt svårt. De kräver inte särskilt mycket ljus och bör vattnas relativt sparsamt. Den perfekta krukväxten för den som gillar att ha fint men inte har tid att ägna sig alltför mycket åt växttskötsel!

Dracena för omedelbart tankarna till palmer och faktum är att den också kallas just Dracenapalm. Det beror på de spretiga bladen som antingen sitter längst upp på en smal stam eller spretar direkt ur plantan.

Vilka olika dracena-varianter finns det?

Det finns de varianter som växer upp och blir till stora träd och så finns det de mindre som lämpar sig bättre hemma i vardagsrummet. Även om kantdracena och banddracena är de som oftast ses i blomsterbutikerna så finns det alltså många fler. Gillar du den klassiskt gröna tonen på dina fönsterbrädor kan du satsa på doftdracena eller tätdracena, men om du hellre vill hänföras av tvåfärgade bladverk i vitt och grönt, gult och grönt eller rött och grönt så kan bambudracena, guldbandsdracena eller bloddracena vara ett alternativ.

Hur ska man sköta om sin dracena?

Dracenaväxterna har i stort sätt ganska lika krav även om det kan skilja sig åt en aning mellan de olika varianterna. Fråga i din butik vad just din växt behöver. Generellt kan man säga att dracena vill ha en minimitemperatur på runt 15 grader, gärna mer.

De bör vattnas relativt sparsamt, gödas regelbundet under sommarhalvåret och inte placeras i direkt solljus. Det kan dock vara bra att känna till att de ljusbladiga sorterna vill ha mer ljus än de mörka. Följer du dessa råd kommer du att ha din Dracena länge.

Kul att veta:

Man kan toppa en Dracena försiktigt till önskad form. Man kan dessutom använda det avskurna för att föröka växten.

På latin heter dracenan i sin vanligaste former Dracaena Marginata eller Dracaena Fragrans.

Vill du veta mer?

Läs mer om lättskötta växter och få tips i följande artiklar:

Lättskötta växter >>

Lättskötta växter - snabb guide för överlevnad >>

Missa inte hela vårt utbud av gröna växter >>