Dracena – fakta och skötselråd
Dracena är en lättskött växtsort som finns i närmare femtio olika varianter i vilt tillstånd. Den härstammar från Afrikaregionen men finns även på andra platser. I Sverige har den kommit att bli en av de mest populära krukväxterna.

Vetenskapligt namn (Latin): Dracaena Marginata eller Dracaena Fragrans.
Palmen Dracena
Dracenan skänker en fyllig grönska till ens hem om man bara sköter den rätt, och att sköta en dracena är inte särskilt svårt. De kräver inte särskilt mycket ljus och bör vattnas relativt sparsamt. Den perfekta krukväxten för den som gillar att ha fint men inte har tid att ägna sig alltför mycket åt växtskötsel!
Dracena för omedelbart tankarna till palmer och faktum är att den också kallas just Dracenapalm. Det beror på de spretiga bladen som antingen sitter längst upp på en smal stam eller spretar direkt ur plantan.
Vilka olika dracena-varianter finns det?
Det finns de varianter som växer upp och blir till stora träd och så finns det de mindre som lämpar sig bättre hemma i vardagsrummet. Även om kantdracena och banddracena är de som oftast ses i blomsterbutikerna så finns det alltså många fler. Gillar du den klassiskt gröna tonen på dina fönsterbrädor kan du satsa på doftdracena eller tätdracena, men om du hellre vill hänföras av tvåfärgade bladverk i vitt och grönt, gult och grönt eller rött och grönt så kan bambudracena, guldbandsdracena eller bloddracena vara ett alternativ.
Hur ska man sköta om sin dracena?
- Vattning
Vattna relativt sparsamt. - Gödning
Gödsla regelbundet under sommarhalvåret - Placering
Placeras inte i direkt solljus. De ljusbladiga sorterna vill ha mer ljus än de mörka. - Temperatur
Generellt kan man säga att dracena vill ha en minimitemperatur på runt 15 grader, gärna mer. - Beskärning
Man kan toppa en Dracena försiktigt till önskad form. Man kan dessutom använda det avskurna för att föröka växten.