Edelweiss – plantering och skötsel

Edelweiss är en mycket speciell och unik blomma som är fridlyst i stort sett hela Europa. Det är en växt som trivs allra bäst på hög höjd, mellan 2 000 till 3 000 meter, och är med andra ord en riktig alpblomma.

Edelweiss – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Leontopodium alpinum
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Odling och skötsel för edelweiss

Edelweiss planteras med fördel ut på våren, när frosten har släppt från trädgården och det ska då göras i jord som är väldränerad och rik på kalk. Om det inte lockar med att plantera den i steniga partier av trädgården så går det också att prova på krukor och rabatter, men man ska vara medveten om att hög fuktighet i jorden är direkt olämpligt för edelweiss och den vill dessutom stå i direkt solsken.

Näring och blomning

Se också gärna till att gödsla på med vanligt trädgårdsgödsel under tillväxtperioden för en så bra tillväxt som möjligt. Går allt som det ska kan du räkna med att edelweissen kommer att börja blomma någon gång runt juni/juli och fortsätta blomma fram till september.

Eternell och snittblomma

Edelweiss är också en blomma som passar bra som eternell eller som snittblomma. Den håller sig vacker länge som båda delarna och kan med fördel också kombineras i olika buketter.

Övervintring

Ta hand om dina växter under vintern. Beskäring av edelweiss är annars inte nödvändig, den är flerårig så den kommer att gå in i vintervila och har du möjlighet så trivs den bäst med att övervintra på en torr och sval plats.

Odla edelweiss från frö

Det är också möjligt att driva upp edelweiss från frö och då ser man till att förkultivera dem inomhus innan om- eller utplantering sker. Blanda då edelweissfröerna med sand och fördela ut dem på en fuktad jordyta i ett jämnt lager. I det här läget behöver inte fröerna och kultiveringen täckas. När du märker att fröerna börjar gro är det läge att placera sådden på en svalare plats och invänta tillväxten för att kunna om- eller utplantera plantan.

Edelweiss – en bit av alperna i trädgården

Är du ute efter att plantera en riktigt speciell växt i din trädgård, som är utmanande och väldigt annorlunda till utseendet, ska du absolut prova på att plantera edelweiss. Har du dessutom ett stenigt område i din trädgård, där jorden är ganska mager och torr har du och din trädgård dessutom den idealiska platsen för att edelweiss ska trivas så bra som möjligt på vårt lågland. Med sin förtjusning för höga höjder betyder det att edelweiss kanske kommer att växa på ett något annorlunda sätt än i alperna, men det finns fortfarande en stor chans att edelweissen ger en vacker och unik blomning som du kan njuta av, år efter år.

Härdig skönhet

Edelweiss är inte bara en läckert växande blomma med ett attraktivt bladverk, det är också en effektiv marktäckare, speciellt i steniga områden. Normalt brukar edelweiss växa sig upp till mellan 10 och 20 centimeters höjd, men det finns de som både blir lägre och högre. De är alltså utmärkta växter i steniga partier av trädgården, och är dessutom härdiga. Edelweiss kan växa upp till zon 8 och kräver inte mycket till näringsrik jord, så länge den är kalkrik. Edelweiss har alltså väldigt goda förutsättningar att växa bra i stora delar av vårt land, med ett undantag från kustområdena, där det fuktiga klimatet och de fuktiga jordarna är motsatsen till det som edelweiss allra helst vill ha som omgivning.

Utseende

Stjälken på en edelweiss är oftast tämligen luden till utseendet och bladen är formade som tunna lansetter med en färg som går mellan vit och grått med toner av grönt. Dessa blad är även de filthåriga. Edelweiss tillhör de korgblommiga växterna, vilket betyder att de växter som korgar och är många till antalet.

De vita karaktäristiska bladen är inte själva blomman, utan de sitter i mitten och är 30 till 60 stycken på varje blomma. På ytterkanten av blomman sitter det grönaktiga blommor av honkön och de inre gulaktiga blommorna är av hankön. Dessa korgar sitter i sin tur flera tillsammans och de vita högbladen som omger blomman kan vara allt mellan 5 till 12 stycken, och skapar till synes formen av något som kan likna en stjärna.

edelweiss blomma

Många arter

Edelweiss finns i omkring 30 olika arter som är fleråriga och alla arter föredrar att växa på höga höjder. De vill ha jord som är torr och hedartad som ofta är förkommande just i bergstrakter och finns främst på bergsluttningar i Öst- och Centralasien. I Europa är de inte riktigt lika vanliga men de växer ändå i bergstrakterna från Jura och Karpaterna till Pyrenéerna. I Tyrolen har man påträffat edelweiss på 3 050 meter höjd och i Schweiz på 3 400 meter.

Edelweiss i Sverige

Det är fullt möjligt att få vackra och fina odlingar av denna mycket speciella blomma också hos oss, utan att behöva vara på hög höjd. Det handlar om att ge växten de rätta förutsättningarna för att den ska trivas så bra som möjligt och det man behöver göra är att efterlikna de förhållanden som den växer på naturligt. Det handlar om torrare jordar, höga kalkhalter och soliga platser. Med andra ord är det mycket möjligt att du ska lyckas odla denna väldigt speciella alpväxt hemma i din trädgård!

Bra att veta om edelweiss

  • Är Österrikes landsblomma och är fridlyst i nästan hela i Europa
  • Kan bli allt från 5 till 30 centimeter höga
  • Trivs som allra bäst växande på hög höjd, på omkring 3 000 meter
  • Namnet betyder ”ädelvit” och symboliserar renhet och skönhet med sin vita färg
  • Namnet började användas i tysktalande länder och blev norm under 1800-talet
  • Står som symbol för bergbestigare, alphotell och fungerar som kvalitetsmärkning för ost och apelsiner
  • Växer vilt i bergstrakter men kan också odlas som prydnadsväxter, gärna i stenpartier

Mer om hur du lyckas med din edelweiss

Få råd om förkultivering >>
Tips för vintertäckning av växter >>
Läs om hur du förlänger blompraktens njutning med eterneller >>

Du är här:

Teman:

Flytande näring
Medlem 79,90:-

Flytande näring

1 L

119:-
Läs mer
Redskapsset
Sänkt pris

Redskapsset

Längd 38 cm

2990 5490
Läs mer
Trädgårdshandske tyg
Sänkt pris

Trädgårdshandske tyg

M, Flerfärgad

3990 6990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen