Doftande trädgård – en upplevelse för alla sinnen

En vacker trädgård är en fröjd för ögat, men tillsätter du ljuvliga dofter uppstår ännu en dimension, den sinnliga. Knappt något stimulerar våra minnen som dofter och de gör oss också lugnare. Här ser vi närmare på hur vi kan arbeta med dofter i trädgården.

Doftande trädgård – en upplevelse för alla sinnen

En trädgård handlar inte bara om synintryck som texturer och färger utan lika mycket om det vi hör och känner doften av. Ljudet av en porlande bäck, kvittrande småfåglar, humlors surr eller doften från en nyutslagen schersmin förhöjer trädgårdsupplevelsen och gör den mer fulländad. Att dofter är viktiga för vårt lugn och välbefinnande stöttas av ny forskning från SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård – personer med stressrelaterade sjukdomar har nämligen visat sig bli betydligt lugnare när de känner de naturliga dofterna från blommor, frukt, barrträd och torrt gräs. 

Placering av doftande växter

Inomhus kan det ibland bli för intensivt med starkt doftande växter som till exempel hyacinter, men utomhus ger de bara en lagom dust. De flesta dofter uppfattar vi mer eller mindre omedvetet, därför är det bra att placera de doftande växterna i gångar där vi råkar stryka vid dem, i en kruka på trappan eller vid uteplatser, eller kanske rentav låta en doftande honungsros omgärda ytterdörren.

Doftande växter kan också användas för att lyfta en plats som känns mindre trevlig, till exempel garageuppfarten.

Varför doftar blommor?

Växter doftar oftast för att locka till sig pollinerare, det är helt enkelt ett av deras överlevnadsknep. Genom att plantera blommor som doftar gör vi därmed insekterna en tjänst, särskilt om vi väljer äldre oförädlade sorter och ängsblommor som de är vana vid. 

Vissa blommande växter är särskilt intresserade av att locka nattliga pollinerare, till exempel nattfjärilar. Dessa blommor brukar dofta som ljuvligast om kvällen och även ha ljusa färger för att synas bra i mörkret. Ju ljusare en nattdoftande blomma är, desto mer doft brukar den avge. Det som doftar i alla blommor är eteriska och flyktiga oljor.

Men varför doftar inte alla blommor? En del blommor är vindpollinerade och en del använder istället klara färger för att locka pollinerare, då behövs inte doften på samma sätt. 

Gröna doftande växter

Växtdofter kommer inte alltid från själva blommorna, rosmarin, myntor och andra växter kan istället avge lukt från bladen, ibland är den inte till för att locka insekter utan syftet är istället att avskräcka skadeinsekter, men vi människor brukar ändå uppfatta doften som tilltalande. 

Många doftande örter och kryddor har fördelen att de också kan användas i matlagningen. I en örtagård kan de gärna kombineras med doftande blommor för större effekt. Oregano, citronmeliss, kryddsalvia, myntor med mera är underbara att stryka handen mot en varm sommardag. 

Doftande trädgård i krukor

Om du vill kunna flytta runt dina doftande blommor är plantering i krukor praktiskt. Doftande vårlökar som gjort nyvakna bin och humlor glada, kan när de vissnat bytas ut mot till exempel kryddor eller någon fin och väldoftande sommarblomma. 

Välj blommor som passar just dig

Dofter kan upplevas olika av olika personer, det är därför klokt att välja doftande blommor som passar just dig, de som ger dig positiva känslor. Kanske är det inte den vackraste och pråligaste blomman som luktar godast, utan en blyg och oansenlig? Och kanske finns det dofter du sammankopplar med positiva upplevelser, till exempel barndom och trygghet, ett bröllop eller någon annan glad livshändelse? Låt näsan styra dig rätt så kommer din trädgård eller balkong snart bli lika personlig som du. 

Förslag på väldoftande växter


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådChokladmynta
Medlem 50%

Chokladmynta

Ø11 cm, Grön

8490
Läs mer
Rosmarin
Medlem 50%

Rosmarin

Ø11 cm, Silver

8490
Läs mer
Luktärt 'Royal'
Rea 50%

Luktärt 'Royal'

Flerfärgad

1995 3990
Läs mer

Odlingsbricka K&C

Längd 60 cm, Grön

269:-
Läs mer

Pelargon 'Astrid'

Ø13 cm, Rosa

7990
Läs mer

Planteringslåda Kinsley K&C

Längd 107 cm, Trä

1299:-
Läs mer
Balkongväxthus Julie
Rea 20%

Balkongväxthus Julie

Höjd 100 cm, Brun

79920 999:-
Läs mer

Planteringslåda med ben Kinsley K&C

Längd 107 cm, Trä

1399:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen