Oavsett om du vill minska insyn eller få ett grönt vindskydd är vintergröna häckar något att kika extra på. De behåller sina löv eller barr hela vintern och ger skydd även när snöovädren drar fram. Här presenterar vi fem odlingsvärda sorter.

5 vintergröna häckar

1. Thuja

På 70-talet kändes thujahäcken som det nya, men dessa träd har faktiskt funnits på jordens yta mycket länge, thuja har bland annat hittats i Östersjöbärnsten som bildades för 30-50 miljoner år sedan. Under de senare åren har växten åter blivit populär tack vare att den så snabbt ger insynsskydd.

Det finns mer än 600 arter och kanske är Thuja Brabant en av de vanligaste, den växer snabbt och är relativt billig, klippt kan den få en fin fyrkantig form. Thuja Smaragd är ett alternativ för den som söker en lite lyxigare variant, den har ett smalare och kompaktare växtsätt. Vildformen av Thuja, Occidentalis är härdig upp till zon 5.

Thuja ska gödslas varsamt och behöver rejält med vatten vid etablering, bäst är att använda droppslang. 

Plantera tuja – så gör du >>

2. Gran och idegran

Gran- och idegranshäckar är mer mörkt gröna än thujahäckarna och ger en klassisk stil. En granhäck av rödgran kräver regelbunden trimning, men den blir både tät och vacker om den sköts rätt, den tål dessutom ner till 70 minusgrader.

Idegran perfekt för lägre växtzoner

Idegranshäckar är inte lika härdiga, men de klarar sig bra i de lägre växtzonerna. De vill ha näringsrik, mullrik och dränerad jord. Några arter av hybrididegran är särskilt härdiga, till exempel sorten Hilli som tål ner till -34 grader. Något att tänka på om det finns små barn i närheten är att den är giftig.

Idegran – så lyckas du >>

3. Vinterliguster

För den som föredrar häckar med löv finns bland annat vintergrön liguster ”Ligustrum vulgare Atrovirens” som tål -30 grader. Observera att inte alla liguster är vintergröna och att även denna sort kan fälla en del löv under kalla vintrar.

En fördel är att vinterliguster tål skugga och att den växer bra i nästan alla sorters jordar. Fåglar använder gärna häcken som boplats. På sommaren blommar busken med små vita blommor och på hösten får den svarta frukter, bladen är vackert lansettformade.

Liguste – en anspråkslös formfavorit >>

4. Lagerhägg

Lagerhägg har styva glansiga blad och är relativt snabbväxande, men vissa sorter är inte härdiga i vårt klimat och om du har små barn hemma som knaprar på saker så är det bra att veta att blad och bär är giftiga, det är alltså inte fråga om samma sorts lagerblad som vi brukar ha i grytor.

Olika sorter växer olika snabbt

När du väljer sort bör du titta på tillväxthastigheten. De som växer snabbast är ofta de mest frostkänsliga. Ett par snabb- och bredväxande sorter är Novita och Caucasica medan till exempel sorten Otto Luyken är låg, bredväxande och långsam.

Mest populära är kanske de smalväxande sorterna, till exempel Genolia och Rumi som inte behöver beskäras så mycket, dessa växer framförallt på höjden och tål ner till -30 grader.

5. Eldtorn

För en mer dramatisk effekt finns den torniga busken eldtorn som får klart röda rönnbärsliknande bär. Den tål både halvskugga och torka och behöver inte beskäras. Busken är svårforcerad då den är full av torniga grenar.

Bären är svagt giftiga för människor men populära hos fåglar. Några av de härdigaste sorterna är p.coccinea ”Orange Glow”, ”Red Column” och den lägre ”Anatolia”. Eldtorn kan ibland drabbas av skorv, men de nya hybriderna är mer motståndskraftiga än de äldre. Skyddat, väldränerat läge ger busken bäst förutsättningar.

Alternativa vintergröna häckväxter

  • Andra vintergröna växter är rhododendron och lagerolvon.
     
  • För den som söker en exotisk känsla finns även bambu, till exempel bergsbambu ”Deep Forrest” som snabbt blir till en mur mot omvärlden.
     
  • Buxbom är också en vintergrön häckväxt, som med fördel kan formklippas


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Läs mer

Snabbväxande häck – fem bra alternativ >>
Läs mer om växtzoner >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen