Fikonträdet - trendigare än någonsin

Fikonträdet - trendigare än någonsin

Fikonträdet har kommit att bli en synnerligen trendig växt som ofta används av inredare och stylister. Bladens karaktäristiska form lämpar sig bra mot en avskalad bakgrund eller husfasad.

Placering

Fikonträd trivs utmärkt planterade i krukor ute på altan eller balkong, sol till halvskugga är bästa placeringen. De kan även stå inomhus, då så ljust som möjligt. För att trädet ska kunna växa och utvecklas och blir lättare att sköta bör det planteras om i en större kruka än försäljningskrukan. Använd en bra jord för krukor och lite kogödsel vid omplantering.

Skötsel

Vattna regelbundet under sommarmånaderna så jorden inte torkar ut helt. Gödsla 1 gång per månad under sommarhalvåret.

Planterat i marken

Vissa sorter som t.ex. ’Borgholms Diamant’ kan planteras direkt i marken på en skyddad plats i de varmaste delarna av landet, zon 1-2. Planterat på det här sättet kan fikonträdet bli upp till 3-4 meter högt.

Frukterna

Frukterna är mogna och skördeklara när de hänger ner, har mjuknat något och när skalet har blivit lite skrynkligt. De bör ätas närmast direkt eftersom hållbarheten är kort. Gott med vispad grädde eller glass. Genom att torka fikonen kan de lagras under flera månader.

Övervintring

Eftersom fikonet fäller sina blad under vintern kan det övervintras mörkt. En temperatur mellan 0 och 5 är idealisk, står trädet varmt hela vintern kan den inte sätta frukt nästa säsong. Vattna trädet sparsamt under vintern.

Förökning

Det är lätt att föröka fikon. Ta en ca 10 cm lång grenbit och stick ner i en kruka med blomjord, bottna först med lecakulor för att säkerställa att överskottsvatten rinner ut. Det tar några månader innan det kommer blad på grenen. En plastpåse med lufthål över kan påskynda processen. Placera den svalt under vintern och plantera ut till våren när frostrisken är över.