Fira in helgen med färska snittblommor

Fira in helgen med färska snittblommor

En härlig bukett är ett trevligt och enkelt sätt att ge färg åt din helg. Hos oss hittar du färdiga blombuketter men också inspiration och snittblommor för att kunna sätta ihop din egen blomsterbukett.

Möjligheterna och kombinationerna är oändliga när du vill sätta samman en egen blomsterbukett. Klassiska rosor med några gröna kvistar och brudslöja eller hållbara och färgglada kalanchoe i en vacker vas är enkla kombinationer som passar i hela hemmet. 

Vilt eller odlat

Under årets varmare månader finns det massor av härliga växter att plocka in och njuta av, både vilda och de som är odlade i trädgården. Mixa gärna köpta blommor med lite vilda blommor och ängsgräs, det ger livfulla buketter med mycket färg och känsla.

Färg och form

Blir buketten för rörig kan du testa att bara använda blommor i en färg eller nyans. Blanda gärna blommor med olika färg och form för att skapa harmoni. Sätt buketten i en vas som är ca 1 tredjedel så hög som buketten eller i fler vaser i olika storlekar. Det är också fint att sätta några enstaka blommor i småvaser i en grupp. Ibland kan vasen kännas för bred för de blommor man har med resultatet att blommorna står och hänger mot kanten. Då kan du tejpa ett rutmönster över vasens kant och sticka ner blommorna jämnt fördelade i rutorna. På så sätt står de upprätt och fyller vasen bättre.

Skötsel

Blommorna håller längre om du använder rengjorda vaser, tar bort blad som hamnar under vattnet och byter till nytt kallt vatten med några dagars mellanrum. Köpta blommor är bra att göra nya snitt på så de lättare börjar suga upp vatten igen efter transporten från butiken.

Bind som floristen

Vill du binda buketter som florister lägger du stjälkarna som i en spiral runt varandra och binder med bast eller bred tråd på det stället du hållit ihop buketten. Välj ut en huvudblomma t.ex. ros eller pion, en blomma med mindre blommor t.ex. krysantemum eller kvistros att sätta emellan, lite grönt t.ex. daggkåpa och några gröna blad så har du en vacker bukett, med ett band i passande färg får en fin gå bort present.

Vill du veta mer?

Här finns tips, inspiration, och råd om hur du sköter dina snittblommor >>

Fler tips och råd finns på plantagen.se.