Fönsterfikus – fakta och skötselråd
Är du ute efter en trendig växt som du inte behöver kolla till så ofta. Kolla in fönsterfikus, retrofavoriten som tål att glömmas bort! Perfekt för både nybörjare och alla oss som tycker om att hålla det enkelt.
Vetenskapligt namn: Ficus elastica
Andra namn: Gummiträd, Rubber Plant
Familj: Mullbärsväxter
Fönsterfikus är just nu en stor favorit bland våra gröna växter, med sina stora, blanka ovala blad. Denna växt träffar rätt på flera av trenderna i växtvärlden just nu, och du kan välja mellan flera olika sorter, allt från den klassiska djupt gröna fönsterfikusen till de mer variegerade varianterna med hintar av krämvit eller rosa.
Var uppmärksam på att fönsterfikus, som många andra fikusväxter, har en mjölkliknande saft i bladen som kan upplevas som irriterande på huden för både två- och fyrbenta. Det kan därför vara klokt att placera växten utom räckhåll för små barn och djur.
Skötselråd för fönsterfikus
Fönsterfikus är en kravlös växt som passar alla som tror att de inte har gröna fingrar.
- Placering – ljus och temperatur
Växten är anpassningsbar när det kommer till ljus. Fönsterfikus vill gärna ha gott om dagsljus, men tål också att stå i halvskugga. Håll den helst borta från det starkaste, direkta solljuset. Vanlig rumstemperatur passar fönsterfikusen bra. Placera den gärna på en varm plats med gott avstånd från öppna fönster med drag om vintern. Var uppmärksam på att fönsterfikusen kan få en liten chock om du flyttar på växten så att ljus- och värmeförhållandena ändrar sig. Då kan du uppleva att den fäller några blad, men växten anpassar sig och nya blad kommer att växa ut med tiden. - Vattning
Vattna hellre din fönsterfikus för lite än för mycket. Låt växten torka upp lätt mellan varje vattning. Lyft på växten och känn om den känns lätt eller tung, det ger dig en bättre indikation på om det är dags att vattna än att bara känna på jorden med fingret. Kom ihåg att växten kräver olika mängd vatten beroende på säsong och placering – till exempel behöver växten mer vatten under sommaren än vintertid. Använd gärna en kruka med dräneringshål och fat. Om växten blir stående i vatten, kan rötterna börja ruttna och växten kan tappa blad. - Gödsling
Ge växten lite flytande, korttidsverkande näring 1 till 2 gånger i månaden under sommarhalvåret, och låt den vila utan gödsel resten av året. - Jord
Fönsterfikus trivs bra i luftig jord, blanda gärna jorden med 1/3 perlite.
Tips! Du kan ställa ut din fönsterfikus under sommaren, på en varm plats med mycket skugga. Men glöm inte att ta in den igen innan termometern sjunker under 15 grader.
Omplantering av fönsterfikus
Fönsterfikus växer fort och mår bra av att planteras om varje år. Lyft växten ur krukan för att se om den behöver en större kruka. Om det finns en stor del synliga rötter runt jordklumpen är det dags för omplantering. Detta bör helst göras på våren, i början av växtsäsongen. Byt till en kruka som är 2–3 cm större i diameter, så att växten får plats att växa och ny fräsch jord. Använd gärna 2/3 blomjord blandat med 1/3 perlite.
Läs också
Omplantering – så lyckas du
Beskärning + sticklingar av fönsterfikus
Eftersom fönsterfikusen växer fort, kan de vara klokt att beskära den regelbundet. Det fina med det är att du kan kombinera beskärning med att ta sticklingar så att du kan få flera fönsterfikusar.
Använd en vass kniv som du desinfekterar innan du sätter i gång. Du kan antingen skära i toppen eller i sidan av växten. En ny gren kommer ut där du skär, så tänk efter vart du vill ha den nya grenen.
Tips! Den vita, mjölkaktiga saften som kommer ut när du klipper slutar rinna snabbare om du duttar lite jord på ”såret”.
Det du klipper av kan du göra till sticklingar, plantera dem direkt i jorden och håll jorden fuktig. Sticklingar och skott av fönsterfikus rotar sig i ett lugnt tempo.
Luftavläggare
Kanske är luftavläggning det vanligaste sättet att forma en fönsterfikus på? Med hjälp av lite plastfolie kan du fästa mossa och jord runt stammen en bit från toppen. Efter vart kommer stammen utveckla rötter inuti plasten, och då kan toppen klippas av och planteras om i en ny kruka.
Vanliga problem med fönsterfikus
Fönsterfikus kan, som alla växter bli utsatt för skadedjur som spinn. Som tur är finns det sätt att bli av med skadedjuren på, om oturen skulle drabba dig. För att förebygga är det smart att torka av bladen med jämna mellanrum, så att de inte blir stående fulla av damm.
Vanligare är det kanske att växten övervattnas så att bladen blir gula och ramlar av. Om bladen i stället krullar sig, kan det vara för att växten har fått för lite vatten. Bleka blad kan tyda på att växten har fått för lite ljus eller gödning.
Läs också
Så räddar du växter som har det kämpigt
Fakta om fönsterfikus
- Fönsterfikusen härstammar från Asien och är en släkting till bland att fiolfikus, benjaminfikus och bonsaifikus. Läs mer om olika typer av fikus.
- I sitt naturliga habitat kan fönsterfikus bli till gigantiska träd med en höjd på flera tiotals meter.
- Växten innehåller en vit, mjölkaktig saft, som användes till att göra gummi förr i tiden. Saften är väldigt klibbig, så akta dina kläder när du beskär växten.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet.
Fler tips och råd
Fråga våra trädgårdsmästareHar du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen. |