Förläng odlingssäsongen med en höstsådd

Förläng odlingssäsongen med en höstsådd

Hösten är en bra tid för sådd, det visar naturen själv som släpper sina frön under hösten för att de till våren ska gro och spira. Även om nätterna blir kyligare så hänger ofta dagsvärmen med långt in i september, nätterna är fuktiga och skadedjurens aktivitet avmattad. Passa på att så en omgång till av snabbväxande grönsaker efter semestern och njut av späda sallatsblad, rucola och sockerärtor långt in på hösten

Så i augusti

Augusti är fortfarande en fin månad för att så snabbväxande grönsaker som sallat, rädisor och asiatiska bladgrönsaker. Även det trendiga ”micro greens”, som är olika sorters sallat såsom plocksallat, rucola, rödbeta, basilika och spenat som skördas när bladen är små, går utmärkt att så ute nu. Micro greens går att odla både i pallkrage, kruka och på fönsterbrädan beroende på vilka förutsättningar du har.

Så senare på hösten för tidig start nästa vår

Just innan jorden fryser till kan du förbereda för en tidig start i din köksodling. Fröna ligger då ogrodda över vintern och gror extra tidigt när ljuset och värmen kommer tillbaka. Exempel på grönsaker och kryddor som tål denna typ av odling är; gräslök, morot, lökfrö (alltså inte sättlök), salladslök/piplök, ramslök, dill, persilja och palsternacka. Var noga med att rensa bort rotogräs och luckra jorden väl, är jorden för kompakt och håller hårt på vattnet riskerar fröna annars att ruttna om vintern blir blöt. Lite sand i ”såfårorna” toppat med såjord ger fröna en bra bädd att övervintra i. Läs på fröpåsen vilket djup och platsavstånd som gäller för sorten. Vattna försiktigt med stril vid sådd, täck med fiberduk eller löv, därefter får naturen sköta underhållet. När värmen kommer hjälper vi till med vattningen igen. Det kan vara bra att märka upp vad som såtts, man glömmer så lätt.

Färdiga plantor

Du kan också förlänga säsongen genom att fylla krukor och pallkragar med uppväxta plantor av chili, paprika, lingon och kryddor. På så vis tar du en genväg till en fin skörd under hösten. När det börjar varnas för frost behöver framför allt chili, paprika och basilika flytta inomhus men kan givetvis fortsätta att växa och ge skörd där. En växtlampa behövs när dagarna blir kortare.