Fruktträd - så lyckas du

Fruktträd - så lyckas du

Fruktträd har en given plats i våra trädgårdar och har även börjat ta plats på våra balkonger och uteplatser. Det finns många härliga sorter att välja på, även familjeträd dvs. ett träd med flera olika sorter äpplen eller päron.

Användning

Fruktträd ger inte bara härlig frukt på sommar och höst de blommar även vacker på försommaren och är då välbesökta av humlor och bin. Fruktträd blir generellt stora men det finns även svagväxande sorter och sorter odlade för att passa på altan och balkong.

Växtplats

Fruktträd vill stå soligt och varmt för att frukten ska få mycket sötma och mogna snabbare. Persikor och aprikoser placeras med fördel mot lugn och varm södervägg för att utvecklas på bästa sätt.

Plantering

Använd naturgödslad planeringsjord vid plantering och blanda runt med den befintliga jorden i gropen. Vattna rikligt både i gropen och på rotklumpen innan plantering. Placera trädet så ympstället (”klumpen” på stammen) hamnar ovanför marken. Fyll på med jord och vattna. Placera ner en eller fler störar kring trädet och bind fast med band så trädet får stöd de första åren och kan etablera sig.

De flesta fruktträd kräver ett planteringsavstånd på ca 3 meter.

Skötsel

Vattna rikligt i början och använd gärna lite täckbark runt trädet för att förhindra avdunstning och ogrästillväxt. Vattna extra vid torra perioder, särskilt de första åren.

Unga äppelträd behöver inte så mycket näring men var noga med att ta bort gräs och ogräs en diameter runt stammen så detta inte stjäl näringen från trädet. Jordförbättra med kogödsel på våren och komplittera med ekologisk Algomin under vår och sommar.

Pollinering

För att få mycket och fin frukt behöver fruktträd pollineras av en annan sort. Bor du i ett villaområde brukar detta aldrig vara några problem, bor du mer avskilt kan det vara bra att plantera olika sorter som pollinerar varandra i trädgården.