Lär känna trädgårdsmästaren Maja Wigge

Maja Wigges trädgårdsintresse började växa tidigt tack vare hennes pappas odlingsintresse.

Lär känna trädgårdsmästaren Maja Wigge

Namn: Maja Wigge
Jobb: Butikschef 
Plats: Plantagen Länna, Stockholm


Som barn var Maja fascinerad över hur ett frö kunde leda till små blad och sedan bli någonting ännu mer. Som en blomma eller något som gick att äta. Då Maja växte upp i lägenhet var drömmen länge att bo i ett hus med en egen trädgård som hon kunde rå om.

– Ta det lugnt första året som du är med trädgård. Kolla vad som kommer upp. Kolla vad familjen har för behov. Bo in dig i ett år och se sen vad som händer i trädgården på våren, tipsar Maja.

Innan hon började som butikschef på Plantagen hade hon först arbetat med något helt annat än trädgårdar och odling, nämligen digital strategi. Men efter några år insåg hon att hon saknade att arbeta fysiskt, kreativiteten och känslan av att hon skapade något. Då sökte hon sig till Plantagen där hon började på Plantskolan. Idag är hon butikschef och känner att hon äntligen har hittat hem.

På Plantagen hjälper Maja kunder med rådgivning kring allt från odling, till trädgårdsskötsel, trädgårdsdesign och mycket mer.

– Det är jätteviktigt att man köper rätt växt eller planterar rätt växt på rätt ställe. För en växt som kräver mycket sol kommer aldrig att trivas i skuggan och tvärtom, säger hon.

Just trädgårdsdesign ligger henne lite extra nära om hjärtat och hon brinner verkligen för att odla eget och sådant som är ätbart. Hon hjälper mer än gärna kunder med hur de ska få ut stora skördar, eller se till så att det ens blir något.

– Känn ingen stress om du inte hinner med odlingen. Man kan komma till Plantagen och köpa färdiga plantor.

Och drömmen om hus med egen trädgård, hur gick det med den? Jo den har slagit in och i sin trädgård odlar hon nu sådant som är ätbart, perenner och en hel del annat spännande som till exempel bomull.

– Att odla bomull var häftigt faktiskt. Jag trodde det skulle vara jättesvårt då det växer där det är jättevarmt. Men jag började inomhus och jag har söderfönster i vardagsrummet där de stod och växte till sig. Sen när det blev tillräckligt varmt ute i växthuset, då slängde jag ut de där och de klarade sig jättebra, berättar hon.


TIPS FRÅN MAJA
Maja Wigge, butikschef på Plantagen, med intresse för trädgård och odling i allmänhet och trädgårdsdesign i synnerhet.


Hjärtefråga:
Trädgårdsdesign och ätbar odling.

Bästa tips för att glädja bin:
Tänk färgglada blommor! Det står även ofta "bivänlig" eller "fjärilsvänlig" på fröpaketet eller etiketterna så det kan du titta efter.

Bästa tips för att undvika vanliga misstag:
Krångla inte till det för mycket.

Bästa tips för balkong:
Kör odlingslådor eller stora hinkar eller krukor. Det finns t.ex. hallon som trivs just i krukor och som inte blir så himla stora och buskiga.


Fler trädgårdsmästare


Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen